5 tips om de sportschool vol te houden
19 januari 2017 

5 tips om de sportschool vol te houden

5 tips om de sportschool vol te houden. Schrijf jij jezelf in bij de sportschool in de hoop dat je dan wel regelmatig aan sporten toe komt?


Wanneer je dat wel lukt dan hoef je niet verder te lezen. Maar ben je iemand die weet dat je moet bewegen maar geen zin heeft in sporten? Heb je wel eens geprobeert om te dansen?

Dansen is ook sport

Dansen is ook sport. Vooral dan wanneer je los mag gaan. Zoals bij de 5 ritmes, biodanza, tandava dans of in mijn buikdansles of workshops. Ik had vanavond een nieuwe leerling en zij bevestigde mij na afloop dat dit echt wel sporten is. Het is een echte workout.

Wat voor een type mens ben je?

5 tips om de sportschool vol te houden. Vraag je eerst eens af wat voor een type mens ben je? Houd je ervan om anoniem ergens voor jezelf te sporten? Ga je regelmatig naar de sportschool? Of ben je iemand die van regelmaat houd om zo een stok achter de deur te hebben om daadwerkelijk te gaan? Ben je iemand die liever thuis komt in een fijne groep gelijkgestemden en mee genomen wil worden door een vakvrouw?

5 tips om de sportschool vol te houden

1.) Zoek een sport die je leuk vind.
2.) Kies het format wat bij jouw past, vrijblijvend of juist regelmaat.
3.) Zoek een vakvrouw/ vakman om jou te begeleiden in jouw persoonlijke doelstellingen. Dat is effectiever en voorkomt blessures.
4.) Wanneer je iets hebt gevonden met een ‘wou’ factoor blijf erbij.
5.) Geniet van jouw heerlijke lichaam.

Wanneer je iets hebt gevonden met een ‘wou’ factoor blijf dan erbij

Zet ook juist dan door wanneer je eens denkt dat je niet verder komt. Weet dat er altijd plateaus zijn: vooruitgang, stilstand, vooruitgang, achteruitgang, stilstand, vooruitgang enz.

Geniet van jouw heerlijke lichaam

Het lichaam is een kunstwerk. Hoe meer ik weet over het lichaam hoe meer ik verwondert ben. En ik blijf constant doorleren over ons wonderbaarlijke lichaam en hoe dat is verbonden met onze herinneringen en gevoelens.

Ons lichaam is een kunstwerk

Ons lichaam is een kunstwerk waarmee je lijnen in de ruimte kunt tekenen en zachte ronde bewegingen kunt maken. Wat je soepel en zacht kunt laten worden. Wat je sterk kunt maken. Waarmee je kunt kronkelen als een slang. Waarmee je kan schudden van plezier.Waarmee je kunt communiceren met de wereld om je heen. Wat ervoor zorgt dat je energie opbouwd of bijft behouden.

Buikdansen als sport

5 tips om de sportschool vol te houden. Wanneer je houd van de verbeelding dan is buikdansen als sport een goed idee voor je. Dan houd je het sporten vanzelf wel vol. Gewoon omdat het zo leuk is.

Wat is jouw tip

Wat is jouw tip om het sporten / buikdansen vol te houden? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Cursus van maandelijkse workshops op de zondag middag

Wist je dat ik een cursus heb van maandelijkse workshops op de zondag middag? Deze cursus geef ik op een centrale plek van Nederland zodat het voor iedereen goed bereikbaar is: in Utrecht. Er is gratis parkeerruimte voor de deur en de studio is op korte loopafstand van Utrecht centraal.

Aanstaande zondag

Aanstaande zondag begint de cursus van maandelijkse workshops op de zondag middagen weer. Er is nog plek. Daarna sluit ik de groep tot april om het leerproces te waarborgen. Kom je ook meedoen? Klik dan hier om je aan te melden.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Leni
Door

Leni

op 20 Jan 2017

Nou, dat buikdansen sporten is, heb ik gisteren gemerkt! Heerlijk om te doen en ik vond het heel afwisselend met zelfs chikung oefeningen erbij. En een zeer sociaal gebeuren ook. Tot zondag!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Jan 2017

Ik was ook positief verrast hoe goed je als beginneling al meedeed. Fantastisch! Leuk dat je mee komt doen met de cursus maandelijkse workshops op de zondag middagen in Utrecht. Tot zondag!

Sharon
Door

Sharon

op 20 Jan 2017

Prachtige blog!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 20 Jan 2017

Dank je wel!

Riëtte
Door

Riëtte

op 20 Jan 2017

Sinds twee jaar ben ik behalve bij buikdans in Amsterdam, ook 2 a 3 x per week naar de sportschool. Destijds was dit een combinatie van afvallen, en dus ook meer te bewegen. En naar de sportschool ga ik nog steeds, een gezamenlijke les van spinning, dat is indoor fietsen op uithouding en verschillende staan en zit oefeningen terwijl je fietst. Dit is best pittig, maar geeft achteraf een voldaan gevoel. Ook doe ik dan 1x in de week fitness, waar ik in eigen tempo mijn krachten kan opbouwen of bijhouden. Wel ben ik in die twee jaar weer aangekomen.... Het is moeilijk om mijn streefgewicht te behouden als ik zo van eten hou en JW zelfs kok is geweest, dus de lekkerste dingen in elkaar flanst ! Als ik goed op mijn eetgewoontes let en daarin streng ben tegen mezelf dan gaat het wel lukken samen met ruim voldoende beweging. Mijn wilskracht moet ik dan wel steeds aanspreken....! Groetjes Riëtte X

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 22 Jan 2017

Je bent goed bezig! Maar je hebt het al door: beweging alleen is niet voldoende. Draai het om, juist met een man aan jouw zijde, die zo goed kan koken, heb je een grote kans om mooi slank te blijven. Want mooi, gezond en slank zijn hebben niets te maken met niet mogen genieten van eten. Wel is het verstandig om geen lege calorieën* te eten en geen voeding die de bloedsuikerspiegel omhoog jaagt. (*=producten uit witmeel of van suiker) Eet i.p.v. aardappelen zoete pataat. In tegenstelling tot aardappelen jagen zoete pataat de bloedsuikerspiegel niet omhoog. Wil je wel graag af en toe aardappelen blijven eten doe er dan roomboter bij. Het klinkt gek maar vet vertraagd de opname van de snelle suikers in het bloed. Daardoor blijft je suikerspiegel stabieler. Rijst kun je vervangen door quinoa of gierst. Eet alleen volkoren pasta en echt volkoren brood uit de biologische winkel of bak je brood zelf. En vermijd ten allen tijden transvet. Eet op vaste tijden en zorg ervoor dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Want een lichaam met tekorten in mineralen of vitaminen vraagt naar slechte dingen zoals snoep. Want je weet het wel, niet tussendoor snoepen. Wilskracht is trouwens niet altijd verkeerd. Met een paar kleine aanpassingen kom je al een heel eind. Laat JW verder lekker voor je koken en geniet van het eten. Dat kan ook zonder dik te worden!

Sarah
Door

Sarah

op 22 Jan 2017

Een sport vinden die je leuk vindt is inderdaad het allerbelangrijkste! Anders is het echt heel moeilijk vol te houden. En zo'n sport/hobby die je leuk vindt, moet je ook echt als iets belangrijks zien. Als iets voor jezelf, dat goed voor je is. Dus ook zoveel mogelijk gaan als je moe bent van werk of als je verkouden bent. Mijn ervaring is dat je dan vaak weer energie krijgt en beter kan ademen. En vervolgens slaap je ook nog eens veel lekkerder! Wist je dat wilskracht ook een soort spier is die je kan trainen? Het is daarmee dus ook belangrijk om niet te snel te veel dingen te willen doen waarvoor je wilskracht nodig hebt. Dus rustig beginnen, en trots op jezelf zijn bij elke vooruitgang, ook al is die nog zo klein!

Leni
Door

Leni

op 23 Jan 2017

Dat hoor ik ook vaak Sarah, van die wilskrachtspier. Het zijn ook patronen wat ons gedrag bepaalt. Het schijnt 3 maanden te duren om een patroon af te leren. En misschien duurt het ook wel 3 maanden om iets aan te leren. Kleine stapjes, en steeds herhalen. Ik begon ooit met 12 doelen, waarvan een paar hardnekkig patronen die ik af wilde leren. Steeds richtte ik me op het eerste doel, en dat iedere dag herhalen. Ben nu bij doel 3 en komen de positieve leuke doelen ;-) Dit is een systeem van Brian Tracy overigens. Daar zijn leuke filmpjes over te vinden.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Dat zeg je goed Sarah, dat je een sport/hobby die je leuk vind echt als iets belangrijks moet zien. Fijn ook om te horen dat je er altijd meer energie van krijgt, zelfs als je moe of verkouden bent.

Leni
Door

Leni

op 23 Jan 2017

Afgelopen zondag was inderdaad een 'workout' ;-). 5 uur dansen, wow. Ik vond het ook zeer mindful. Heb aan niets anders gedacht. Uit het denken gaan, is voor mij heel goed. En techniek leren voor het dansen, vind ik ook mindful. Heerlijk om zo met z'n allen dit mee te maken.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Mindful buikdansen is exact wat ik geef. Je slaat de spijker op de kop. Super om te horen dat je aan niets anders hebt gedacht de hele middag lang.

Lieke
Door

Lieke

op 23 Jan 2017

Door te dansen heb ik een sportschool helemaal niet nodig. Dans houdt je fit en biedt nog zoveel méér. Expressie, creativiteit, plezier, groei, diepgang, om er maar een paar te noemen. En dan hebben we het nog niet gehad over muziek en kunst, wat er ook bij komt kijken. Voor mij is dans geen sport, hooguit een goed alternatief voor sport. Tips om het vol te houden heb ik niet nodig. Het is zo leuk dat ik het al meer dan 25 jaar met plezier doe en ik hoop het nog lang vol te mogen doen.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Heel mooi wat je schrijft Lieke, wat buikdans je nog veel meer biedt dan alleen maar fitness. Belangrijk om nog op te merken is dat deze vorm van kunst voor iedereen bereikbaar is. Dat ontwikkel je wanneer je maar niet opgeeft en door blijft gaan. Dan komt je creativiteit op gang en word het steeds alleen maar leuker.

Else
Door

Else

op 24 Jan 2017

Ja, buikdansen kan behoorlijk sporten zijn. Ik hoop er mijn rugklachten mee te verminderen. Omdat mijn onderrug stram en pijnlijk is kostte de heupoefeningen afgelopen donderdag me behoorlijk wat zweetdruppeltjes.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Hoi Else, Het losmaken van de onderrug en het aanleren van danstechniek gaat niet altijd samen. Integendeel: mijn warming - up is gericht op lichaamsbewustzijn en roeien met de roers die er zijn. Vertaal: je lichaam respecteren met alles wat er is, dus ook met een stramme rug. En dan je stramme rug zachtjes aan verleiden om net ietsje minder stram te zijn. Dat kan aanvangs door meer door je knieën te buigen en dat vol te houden. Dat kan door de spanning uit je heupgewrichten weg te halen. Uiteindelijk gaat het erom in de weg staande aangeleerde houdings- en bewegingspatronen te veranderen. Dat doe je door: 1.) ze op te merken 2.) ze liefdevol stop te zetten 3.) ze te vervangen door nieuwe houdings- en bewegingspatronen. Het aanleren van danstechniek is meestal omgekeerd. Het versterkt alleen maar slecht aangeleerde houdings- en bewegingspatronenen. Dat is mijn reden om weinig danstechniek droog en vanuit het verstand aan te laten leren. Wanneer de blokkades uit je lijf verdwijnen dan pik je de danstechniek als bijna vanzelf op tijdens het vrije buikdansen. In mijn buikdansles bereiden wij body en mind elke keer voor om in een optimale staat te komen voor het oppikken van de danstechniek tijdens de dans. De natuurlijke bewegingen van buikdans kunnen met een vrij lichaam in het vrije buikdansen als bijna vanzelf wel ontstaan. Het echte danswerk zit voor ons volwassenen echter in het vrij maken van het lichaam, zeker op oudere leeftijd. Dat probeer ik op een manier te begeleiden dat het speels en leuk is.

Else
Door

Else

op 25 Jan 2017

Okay, zo had ik het niet bekeken, ik hoopte juist dat heupbewegingen de blokkades zouden wegnemen. Je zal gelijk hebben want ik voel m'n onderrug nog steeds behoorlijk na de pittige oefening van vorige week. Voel inderdaad dat ik strekoefeningen moet doen, want daar zit waarschijnlijk het probleem. C-curve enzo. En de heupbewegingen zal ik wel doen, maar nog even rustig aan.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Nee het is net als met andere soorten sport: zonder mindfulness en voorbereidende oefeningen - die op het aanleren van anatomisch juist bewegen (en het stopzetten van oude slechte gewoontes) gericht is - maak je meer kapot dan heel. Dat is niet voor iedereen zo maar wel voor veel mensen die op volwassen leeftijd pas beginnen met dansen. Dat is nou juist de reden dat ik blessurepreventie geef en het natuurlijke organische bewegen stimuleer. Dat is wel de grotere klus van leren dan wat danstechniekjes. Het duurt namelijk veel langer. Je kunt er wel plezier onderweg hebben. Wanneer je dat hebt gedaan dan komt het aanleren van danstechniek in een stroomversnelling. Voordat ik modern danser werd kreeg ik ook altijd pijn in mijn lage rug van het buikdansen. Pas toen ik mijn veranderingsproces ben begonnen d.m.v. oefeningen en vrije dans van binnenuit ( waar techniek geen rol speelde ) werd dat anders. Een troost: ik behoorde ook bij de groep die meer danstechniek wilden toen.... het duurde wat langer voordat ik dit danswerk begreep. Nee de buikdansbewegingen kunnen bij spanning in je liijf meer schade aanrichten dan weldaad. Daarom ben ik voorzichtig met danstechniek aanbieden en op exacte uitvoering hameren. Het lichaam moet er klaar voor zijn. Wel wil ik proberen de wensen van de deelnemers te vervullen. Soms moeten de wensen dan misschien bijgesteld worden...

Else
Door

Else

op 25 Jan 2017

Ik stel mijn wensen even een tijdje bij. Jammergenoeg. En hoewel die rugklachten niet van gisteren zijn heb ik de hoop dat ik door gerichte oefeningen de problemen oplos.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

Wij houden het kwartiertje danstechniek in het begin van de buikdansles in Haarlem erin. Je kunt de 'shimmies' leren en veel andere bewegingen. Maar de 'Egyptian walk' en de 'figure 8' kun je even niet perfectioneren. Mijn oefeningen vooraf zullen je rug wel helpen om los te komen. Misschien is het een idee om elke dag een ervan ook thuis te doen? Je kunt een week lang de C- curve blijven doen. En dan maar eventjes, geen 5 minuten. De week daarop kies je een andere oefening uit enz. Mijn grondoefeningen, die wij doen voor de authentic movement les zijn erg weldadig voor je rug. Vooral die van het rollen van je rug naar je zij en andersom. Maar dan wel heel bewust en vanuit losse heupen.

jacqueline
Door

jacqueline

op 24 Jan 2017

Volhouden van sporten ligt bij mij meestal in het gezamenlijke. Als ik met anderen iets samen doe lukt het me wel te gaan ook als ik moe ben. En bij het dansen kan ik zo genieten van de muziek die mij leidt. Dat is altijd sterker dan mijn "wil" . Dus of ik wil of niet: dansen gaat vanzelf! En daar knap ik dan enorm van op.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 25 Jan 2017

De groepsenergie versterkt dan ook nog je leerproces door zo veel inspiratie om je heen. Leuk toch? Wat fijn om te horen Jacqueline, dat je geen wilskracht nodig hebt maar dat het helemaal vanzelf gaat. Te gek dat je daarvan elke buikdansles weer opknapt.

Asala
Door

Asala

op 18 Apr 2017

Hoe houd ik sporten en dansen vol. Het gevoel van thuis komen nadat ik 2 trimesters in 2015 en in 2016 niet mee kon doen. Op het moment dat ik weer dans en in flow kom door de groepsenergie, de vrolijke en verdrietige momenten die ik kan delen. Soms heb ik geen zin of voel ik mij moe na een werkdag om naar dansles te fietsen. Tegelijkertijd heb ik het vertrouwen dat mijn eigen grijze wolken in mijn hoofd als sneeuw voor de zon kunnen verdwijnen en ik voel dat ik wat lichter ben geworden aan het einde van een dansles twee uur later.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 29 Apr 2017

Wat leuk om te horen dat de buikdansles in Haarlem je een gevoel van thuiskomen geeft. Dat je ons hebt gemist nadat je i.v.m. een blessure eens een lessenreeks niet mee kon doen. Wij hebben jou toen ook gemist met jouw onderzoekende geest, mooie bewegingen en stralende glimlach. Fijn dat je weer terug bent. Dank je wel ook voor jouw vertrouwen. Ik ben zo blij dat je dan toch komt en dat na afloop de grijzen wolken zijn verdwenen en dat je weer goed voelt.

Reactie plaatsen