5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen
24 oktober 2020 

5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen

5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen. Ik kreeg een dame op buikdansles in Haarlem die een jaar geleden een workshop bij mij heeft gevolgd. Daar had zij een zachtheid ervaren die ze niet kende. Ze was eigenlijk veel te verlegen om te komen buikdansen. Maar dat voelde zo goed zodat ze een jaar later toch besloot om te komen.


Ze had deze ervaring gelijk weer in haar eerste les. Dat gaat haar leidraad in mijn buikdanslessen worden. Want daar gaat het mij om. Dat is mijn methodiek om je weer soepel te laten worden. Daarom geef ik jou onderaan in het artikel 5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen.

In veel oude culturen

Het midden van je romp daar wordt in veel oude culturen over gepraat. Er werd in veel landen voor geoefend om deze midden kanaal te openen. De kundalini waar ze het in de yoga over hebben heeft daar haar zetel. Bij de gezondheidsoefeningen Chi gong werd er ook groot belang bij gehecht. In de Chi gong heet het middenkanaal. In mijn professionele dans studie noemden we het de centerline. Dat kun je vertalen als centrale achsis. Het is daar waar je ruggengraat loopt. Want ja, je ruggengraat zit niet alleen in je rug. Het heeft ook zijkanten en een voorkant. Daar zijn we ons alleen meestal niet bewust van. Bewustzijn van deze middenlijn is een van mijn 5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen.

Een openbaring

Heb je ooit bij stilgestaan dat je ruggengraat ook een voorkant heeft? Voor mij was dit een openbaring toen ik in het begin van mijn studie tot moderne danser de opdracht kreeg om vanuit de voorkant van mijn wervelkolom te bewegen. Ik dacht namelijk altijd dat de wervelkolom alleen aan de achterkant van je lichaam is. In feite voelen de meeste mensen de uitsteeksels van de wervelkolom wanneer je je rug aanraakt. Maar dansen vanuit de voorkant? Hoe moet dat dan gaan?

Je lichaam als instrument

In dans is je lichaam je instrument. Daarom is lichaamsbewustzijn en souplesse zo belangrijk. Alles begint dan met je houding. En deze is anders dan je denkt. Je moet namelijk juist niet aan het onaangename stijve opstrekken denken. Het te rechtop staan of zitten maakt je namelijk alleen maar stijver. Dan lijkt het alsof je een bezemstiel hebt ingeslikt. Wanneer je dan wil dansen kom je houterig over. Is buikdansen mooi met een houterige bewegingskwaliteit? Ik vind van niet.

Hoe minder je eraan denkt hoe beter is je houding

Wanneer je geen bezemsteel inslikt heb je juist een grotere kans om aan een goede houding te komen. Feit is hoe minder je eraan denkt hoe beter je houding. De oefeningen die ik je geef in de buikdansles voordat we buikdansen doen wel hun werk. Verder raad ik je aan om je hoofd niet te ver naar beneden te buigen wanneer je met je telefoon bezig bent. Want dan haal je jezelf uit balans. Want je hoofd is onderdeel van je lichaam. Een belangrijke voorwaarde voor mijn 5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen

Het besef van je wervelkolom helpt je zo veel met een goede houding

Het helpt om te beseffen dat je wervelkolom niet alleen in je rug is. Je hebt ook een nek. Er zijn nekwervels. De wervelkolom begint dus heel hoog boven. Daar waar de onderste schedelrand je wervelkolom ontmoet. Wanneer je van het topje van je neus een lijn naar achteren trekt kom je er. Zo hoog boven. Aan de voorkant van je gezicht heb je namelijk heel veel kaak. Ik neem daarom nek en hoofd mee in mijn concept van rug. Kom een beetje naar voren. Vindt het midden wanneer je staat of zit.

Concept uit de Alexander Techniek

Wat is dat in je rug komen? Het is een concept uit de Alexander Techniek. Ik was een ijverige leerling in de Alexander Techniek van Harry Maalman. Later kreeg ik 2 Alexander Techniek leraren als dansleraren: Tony Thatcher en Eva Karczag. Zij waren namelijk ook danser. In mijn professionele dans studie oefenden we veel om in je rug te blijven tijdens het dansen. Aanvankelijk vond ik dat heel moeilijk. Uiteindelijk is het mij wel gelukt. Nu vormt het een van de pijlers van mijn eigen danspedagogiek. Maar wat is dat dan? Blijf lezen tot je komt bij mijn 5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen.

Het lichaamsgewicht leren waarnemen

Voor mij was het belangrijk om een beetje te zakken. Mijn lichaamsgewicht te leren waarnemen. Ik moest stoppen met mezelf continu op te strekken. Accepteren dat de wervelkolom 3 natuurlijke krommingen heeft. Deze krommingen wisselen elkaar af. Zo behoudt je veerkracht. Door te zakken en naar het midden te gaan kom je in je rug.

5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen

5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen

  1. Kom een beetje naar het midden wanneer je staat of zit
  2. Houd je knieën zacht. Dat voelt alsof ze lichtjes zijn gebogen
  3. Weersta je neiging om je bekken te kantelen
  4. Een beetje zakken i.p.v. jezelf op te strekken
  5. Verander verder niets aan je houding

Kom een beetje naar het midden wanneer je staat of zit

Zoals ik al eerder zei, heeft je wervelkolom ook een voorkant. Wanneer je jezelf toestaat om een beetje naar voren te leunen dan werkt dat wonderen. Ouderwetse manieren zoals borst omhoog en schouders naar achteren doen moet je juist niet toepassen. Dan zet je jezelf alleen maar vast. Probeer het eens met die ouderwetse methode; hoe zacht is dan je buikdans? En wanneer je een beetje naar het midden komt hoe zacht beweeg je dan? In de Alexandertechniek zouden ze bij het jezelf aanleren van die ouderwetse methode zeggen: dan moet je een 2e slechte gewoonte afleren i.p.v. maar een. Dus kom beter een beetje naar het midden. En zorg ervoor dat je bekkenbodem parallel aan de grond is. En je kruin parallel aan je bekkenbodem. Zo kom je in je rug

Houd je knieën zacht. Dat voelt alsof ze lichtjes zijn gebogen

Houd je knieën zacht. Dat voelt alsof ze licht zijn gebogen. Dan is het veel makkelijker om je bekkenbodem parallel naar de grond te laten gaan. En om de buikdans bewegingen uit te voeren. Gewoonweg omdat je spanning loslaat. Zo kun je de buikdans bewegingen als vanzelf oppakken. Net zo makkelijk als bij een kind wat leert dansen. Want alleen met knieën die buigen en streken tijdens het buikdansen kan de energie doorstromen. En kom je in de flow.

Weersta je neiging om je bekken te kantelen

Zorg ervoor dat je bekken vrij wordt van spanning. Weersta de neiging om het bekken te kantelen. Ik weet dat heb je misschien ooit geleerd toen je acute rugpijn had.  Of in een korte dans- of yogales waar geen tijd is voor onderzoek hoe het in je eigen lijf voelt. Hoe dan ook, het is nooit de bedoeling om voor altijd met een gekanteld bekken rond te lopen. Laat liever je staartje als het ware hangen. Probeer het eens uit: doe de shimmy terwijl je het bekken kantelt. En dan doe de shimmy wanneer je het bekken vrij laat zijn. Wat gaat makkelijker? Wat ziet er mooier uit?

Een beetje zakken i.p.v. jezelf op te strekken

Zelf was ik ooit wereldmeester in het mezelf omhoog strekken. Dat was mijn concept van een goede houding voor een danseres. Dat veranderde voorgoed toen ik moderne dans ging studeren. Ik leerde toen dat ik vooral geaard moest zijn. Goed geaard zijn is een van de kenmerken van mijn leerlingen. Ik moest leren een beetje te zakken.

Je buikdans wordt super zacht rond en vrouwelijk

Wanneer ik een van mijn leerlingen coach om een beetje te zakken dan voelt dit in eerste instantie een beetje raar.  Hoorde je ook bij diegenen die altijd naar achteren leunen? En opeens kom je naar het midden? Voelt dit dan alsof je naar voren leunt? Dat noem je de foutieve sensorische waarneming.  Je denkt al snel dat je in elkaar gezakt staat. Gelukkig is dat niet zo. Wanneer je mij niet geloofd dan laat ik altijd iemand anders uit de les meekijken. Is haar houding in elkaar gezakt? Of is deze juist erg mooi? Meestal is die dan heel erg mooi. Het is het begin van een nieuwe soort souplesse. En van een lekker in je lijf gevoel. Dat wil je nooit meer missen. Waardoor je buikdans super zacht rond en vrouwelijk wordt.

Verander verder niets aan je houding

De laatste van mijn 5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen is simpel. Doe zo min als mogelijk. Ontspan zo veel als mogelijk. Verander je houding niet vanuit het denken van hoe ze zou moeten zijn. Laat de oefeningen werken. Voel altijd na nadat je de C-curve hebt gedaan en weer komt te staan. Of wanneer je de wervelkolom hebt gerold. In onze buikdanslessen is er tijd en ruimte om vanuit je eigen timing te bewegen. En ook om na te voelen. Dat is de mindfulness van waaruit wij gaan buikdansen.

Hoe is het jou gelukt

Hoe is het jou gelukt om vanuit zachtheid te buikdansen?  Heeft jou een van mijn 5 tips om vanuit zachtheid te buikdansen geholpen? Of iets anders? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader. 

Bekijk ook mijn nieuw filmpje

Deel deze blog met je netwerk van vriendinnen op Facebook, WhatsApp en door deze blog door te sturen.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 25 Oct 2020

Zachtheid verkrijg ik door een soort opbouw in de les, bijv 1. na het doen van de lichaamsoefeningen C-curve en wervelkolom afrollen en dan NAVOELEN. En 2. Kijken hoe de VERBINDING tussen bijv voet en schaambot (een driehoek) voelt. Hebben we net vanmiddag in Utrecht gedaan. Vanuit deze oefeningen 3. Een shimmy heel LANGZAAM uitvoeren. Hierbij zijn de knieën los. En je hoofd in het verlengde van je wervelkolom. Dus een zekere ontspanning en goed gecentreerd staan. Veel (zacht) dansplezier toegewenst.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Nov 2020

Het navoelen van de oefeningen is inderdaad cruciaal. Wat fijn dat je hier de weg beschrijft die we zijn gegaan om bij die zachte bewegingskwaliteit te komen.

Reactie plaatsen