6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen
01 maart 2018 

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen. Er is niets zo uitdagend en zo ontspannend tegelijk dan met elkaar buikdansen. Afhankelijk ervan hoe je het doet heeft het met elkaar buikdansen het één of het ander effect.

Ooit luisterde ik naar een lezing van een indianen vrouw. Zij vertelde dat mensen in haar cultuur heel anders leren. De indianen leren vanuit hun hele wezen. Zij leren vanuit hun lijf en vanuit hun gevoel. Het verstand doet er zeker ook mee maar krijgt niet de leiding. Het nadeel daarvan is dat het soms heel lang duurt voordat ze het geleerde kunnen benoemen.

Geen talent?

In onze cultuur ligt de nadruk juist wel op het verstandelijke. Wij kunnen snel benoemen wat wij hebben geleerd. Wanneer wij leren dansen dan word er snel gezegd dat iemand talent heeft of niet. Het leren vanuit ons lijf zijn wij vergeten. Wanneer wij leren dansen met ons verstand dan duurt het soms jaren voordat de kwaliteit van bewegen aan komt in ons lijf. Soms komt het nooit aan in het lichaam. En word er snel gezegd dat je geen talent zou hebben.

Je beleeft er plezier aan

Jammer genoeg stoppen daarom ook veel volwassenen met dansen. Dat is niet nodig. Dansen is heel gezond. Het geeft je veel vreugde. Je beleeft er plezier aan. Zeker dan wanneer je daarin deelt met een ander. Daarom geef ik je 6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen.

Net zoals de indianen vrouw heeft verteld

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen maakt dat je anders leert. Dan leer je net zoals de indianen vrouw heeft verteld. Valkuil is dan wel dat je niet door hebt dat je leert. Dat komt omdat je het niet kan benoemen. Je leert vanuit je lijf en vanuit je gevoel.  Dat kun je ook spelenderwijs leren noemen. Leren buikdansen zonder dat je het door hebt.

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen

1.)    Dans alsof niemand je ziet.
2.)    Kies de laag in de muziek waarmee je op dat moment een klik mee hebt.
3.)    Maak die bewegingen die lekker voelen.
4.)    Hou je beweging lang vol.
5.)    Kom dichtbij de ander wanneer je met haar danst.
6.)    Kijk niet naar de beweging van de ander maar sluit aan.

Dans alsof niemand je ziet

Duik volledig in je gevoel. Sluit aan bij wat de muziek tegen je zegt. Maak je daarbij vooral niet druk erover of het nou wel of niet op buikdansen lijkt. Het feit dat je vanuit je gevoel danst maakt al dat je dichterbij de buikdans komt. De kans dat je ronde zachte bewegingen maakt is dan het grootst. De Egyptische buikdansmuziek stimuleert ook een bepaalde manier van bewegen. Het sjaaltje om je heupen nodigt je uit om met buik en heupen te dansen.

Kies de laag in de muziek waarmee je op dat moment een klik mee hebt

Egyptische buikdansmuziek heeft vele lagen. Je kunt de muziek zien als de zee. Zwem je liever aan de oppervlakte of duik je graag? Ik hoor mijn leerlingen soms zeggen dat ze het drukke ritme aan de oppervlakte onrustig vinden. Dan duiken ze naar de diepe lage dums. Zo vinden ze rust in zichzelf. Zij kunnen dan ontspannen buikdansen. De laag van de muziek sluit aan bij hun gevoelslaag.

Maak die bewegingen die lekker voelen

Maak die bewegingen die lekker voelen. Zo ervaar je gelijk plezier. Voordeel daarvan is dat je  gevoelsexpressie hebt. Je kunt jezelf zo uiten. Je uitstraling word daardoor groter.

Hou je beweging lang vol

Maak je niet druk om variatie in de beweging. Maar hou je beweging juist lang vol. Doe dat tot de beweging zich vanzelf verandert. Zonder nadenken. Verandert de beweging niet vanzelf? Zoek de variatie dan vooralsnog in de buikdansmuziek. Er zal een moment komen in je dansleven dat de beweging zich vanzelf verandert.

Kom dichtbij de ander wanneer je met haar danst

Kom dichtbij naast de ander staan. Je kijkt met alle 4 ogen naar voren. Zo buikdans je samen. Je mag soms ook je blik naar binnen richten. Maar daarna ga je weer terug naar buiten. Er is niets leuker voor de kijker dan 2 buikdanseressen die samen in de expressie naar je kijken.

Kijk niet naar de beweging van de ander maar sluit aan

Je hoeft dan maar even naar de beweging te kijken. Daarna sluit je gewoon aan. Het is net als met de electriciteit. Je sluit jezelf aan. Kom je op buikdansles bij mij dan buikdans je in een groep van vrouwen die al een aantal jaren bezig zijn. Dat is in je voordeel. Wanneer je fysiek naast een gevorderde buikdanseres staat dan ‘voel’ je haar beweging. Ga dan mee in de gevoelsexpressie. Maak je verder nergens druk over. Geniet.

Thuis blijven buikdansen

Volg mijn 6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen. Ben je alleen thuis dan kun je ook tip 1 t/m 4 alvast doen. Het alleen thuis blijven buikdansen is sowieso fantastisch om je voor te bereiden op het samen buikdansen in de buikdansles. Door dagelijks thuis te buikdansen ontwikkel je jouw danspersoonlijkheid. Dan haal je nog meer uit de buikdansles.

6 tips om te ontspannen tijdens met elkaar buikdansen

Welke van de 6 tips helpt jou het meest om te ontspannen? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Heb je zin in om dit ook eens te ervaren?

Kom dan meedoen met de buikdans cursus in Utrecht. Dat zijn lekker lange dansmiddagen eens per maand op zondag. De buikdans cursus in Utrecht  start weer 25 maart. Wil je de korting ontvangen? Schrijf dan vandaag nog in.

Buikdanslessen in Amsterdam of Haarlem

Wil je liever meedoen met de buikdanslessen in Amsterdam of Haarlem? Dat begint op 4 en 5 april. De korting loopt nog tot 14 en 15 maart. Wacht niet lang.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook. Dank je wel alvast.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Nura
Door

Nura

op 02 Mar 2018

Hetgeen mij echt heel erg helpt is te beseffen dat ieder haar eigen stijl heeft en dat er mooi uitziet ook al denk je zelf dat het niet goed gaat!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Mar 2018

Wat goed dat je dat besef hebt. Dat is dan ook jouw geheim. Want jij danst al van begin af aan de sterren van de hemel. En iedereen in de groep vind jou een mooie buikdanseres.Wanneer het goed voelt dan ziet het er meestal ook goed uit. Fijn dat je dat deelt.

Riëtte
Door

Riëtte

op 02 Mar 2018

Hoi, ik wil mijn belevenis van vorige week van mijn inhaal les bij de buikdansles in Haarlem delen. Van tevoren wist ik al dat dit een leuke groep vrouwen was, dus het zal goed komen. Bij de opwarm oefeningen en daarna het vrij dansen ging het ook goed, maar bij het kringspel bekroop me ineens het enge gevoel dat ik dit niet kon want zij zijn allemaal veel beter dan ik en ik vluchtte weg.....De vecht-of-vlucht reactie gebeurde die avond bij mij en ik wil graag alle meiden van de Haarlem groep excuseren dat dit gebeurde en dat ik ineens weg was....Mijn wens is nog steeds dat ik meer mijn lef zal gebruiken om te dansen zoals ik me voel bij die mooie muziek !In mijn vertrouwde omgeving in de buikdansles in Amsterdam lukt dat wel en ik werk eraan dat dit langzamerhand beter zal gaan !Liefs Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Mar 2018

Er was ooit iemand anders die voelde ook zo. Al danste zij al 20 jaar bij mij en in dezelfde groep in Haarlem. Pas op het moment dat zij dit durfde te zeggen tegen de anderen ging dit gevoel over.De anderen snapten het ook niet omdat zij zelf een hele goede buikdanseres was. Maar zoals Nura hierboven ook schrijft, soms denk je zelf dat het niets voorstelt hoe je danst. Terwijl anderen jouw buikdans op hetzelfde moment heel mooi vinden.Wie wil je dan geloven? Jouw innerlijke rechter of de andere buikdanseressen in de groep? Het is jammer dat je deze stressreactie kreeg terwijl je in een warme groep danste. Het is ook nergens voor nodig. Er zal je niemand veroordelen. Dat doe je alleen zelf.Ik zie juist in mijn buikdansles in Haarlem de meest gevorderde buikdanseres met een beginner samen dansen. Geen grein van arrogantie. Wel veel plezier van beide kanten. Ook als gevorderde danseres kun je veel leren van een beginner. Net zoals ouders veel kunnen leren van hun kind.Kom nog eens inhalen bij de buikdansles in Haarlem. Blijf dan wel de hele les ook in de zaal aanwezig. Desnoods ga even op het bankje zitten. Nu verdween je en daardoor kon niemand je troosten. Wij dachten allemaal dat je naar het toilet was gegaan. Toen je niet meer terug kwam dacht ik dat je naar huis was gegaan.

Riëtte
Door

Riëtte

op 07 Mar 2018

Dank voor de fijne reactie X Ik zal weer de les volledig inhalen in Haarlem ! XX

Reactie plaatsen