About me

In mijn buikdansles kom je uit het denken. Spanningen en rugpijn verdwijnen. Je wordt weer soepel. 

Omdat je buikdanst vanuit ontspanning.

“Ik geloof dat de wereld jou als vrouw weer nodig heeft. Ik denk dat onze wereld weer echte, voelende vrouwen nodig heeft. Ik weet dat elke vrouw mooi is. Het is mijn missie om jouw innerlijke schoonheid weer naar buiten te brengen. Het is mijn passie dat jij weer gaat stralen.”

Danser en dansmaker

Ik ben in 1994 afgestudeerd als danser en dansmaker bij Artez in Arnhem. Daarna nog een studie tot somatic movement educator. Daarnaast heb ik in 1997 de opleiding tot docent Egyptische dans bij de “Hilal School of Raqs Sharqi” afgerond.  Ik ben daarna altijd blijven bijleren.

Ontwikkeling

Danstheater

Veel ontwikkeling en performing van danstheater staat op mijn naam zoals ‘Origins of the Soul’, ‘Dans der Zusters’, ‘Cairo con Cadiz’ en mijn vroege danswerk ‘Ontmoeting tussen Oost en West’, ‘Ancient Egypt and Modern Times Meet’, ‘A woman called Snake’ en ‘Shadows’.


Toernee door India

Met solo optredens heb ik in 2004 een tournee door India gemaakt. In 2012 en 2013 volgden optredens in Egypte met live-orkesten. 

Haarlem als thuisbasis voor dansschool

Haarlem is de thuisbasis van mijn dansschool. Naast buikdansles in Haarlem geef ik buikdansles aan mijn eigen dansgroepen in Zaandam, Utrecht en online.

Delen en helpen

Ik deel mijn kennis

Daarnaast ben ik ook gecertificeerd yogadocent en masseur. Ik blijf mijzelf altijd ontwikkelen op het gebied van dans, beweging, yoga, anatomie. Ik deel mijn kennis graag met jou.

Ik help jou

Ik help jou ook om een tegenwicht aan stress te geven door jou in een totaal andere wereld te laten duiken. Ik help jou om naar je lichaam te luisteren. Je wordt weer soepel.  Spanningen en rugpijn verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Vrouwen bloeien op als bloemen

Verlegenheid laat je achter je. Vrouwen bloeien op als bloemen. Je begint te stralen. Ik help jou om meer zelfvertrouwen te krijgen.


About me

Ik ben zelf een stresskip. Daarom ben ik goed geworden in ontspanningstechnieken. Ik heb opgemerkt dat wanneer ik aan het dansen ben dat ik dan mijn denken los kan laten. Wel wil ik dan vrij mogen dansen en geen stappen moeten tellen.

Bodymind

Dat gun ik ook jou ook van harte. Daarom geef ik je een mix van bewegingen en ontspanningstechnieken vooraf. Dat zodat je weer soepel wordt en zich jouw bodymind geleidelijk aan kan openen voor het vrije buikdansen.

Nergens anders

De opbouw van voorbereidende oefeningen 

voor souplesse en om de bodymind te openen en voor te bereiden op het vrije buikdansen dat vind je nergens anders. Daarin is Purebellydance uniek.

Jij kijkt altijd direct naar ons

Voordat een van mijn leerlingen bij mij uitkwam volgde zij diverse proeflessen elders. Zij schrijft over mij:

“De 1e lerares bekeek alleen zichzelf in de spiegel, tijdens het samen dansen. De 2e lerares keek via de spiegel naar ons. Jij kijkt altijd direct naar ons”.

Bodymind technieken

Het 1e deel van mijn buikdansles begint met ontspanningsoefeningen en bodymind technieken. Deze lekker-in-je-lijf oefeningen uit de moderne dans, yoga, chi gong, body mind centering en Alexander techniek zijn de basis.

Uit je denken en in je lijf

Wij buikdansen in de kring. Ik hang de gordijnen voor de spiegels, zodat je eerst je aandacht naar binnen richt. Je komt uit je denken en in je lijf.

Je komt lekker los

Je mag danstechniek mengen met je eigen beweging. Je komt lekker los. Dat kan omdat je vanuit je gevoel gaat buikdansen. Dat maakt je extra soepel.



Congruent

In mijn buikdansles maak je non-verbale communicatie congruent met je verbale communicatie.

Een mooie houding en een soepele rug

Een mooie houding en een soepele rug, power in je beweging en zachte volle, swingende heupen dat zal je ontwikkelen. Vanuit deze basis ga je buikdansen.

Uitstraling

Daarnaast zie je bij iedereen een grote muzikaliteit en veel uitstraling. Er is volop inspiratie om je heen in de buikdansles. Dat werkt aanstekelijk. Dat ga jij ook ontwikkelen wanneer je bij mij komt buikdansen.

Het gaat niet erom hoeveel talent je hebt, maar om wat je ermee doet

Ik heb de overtuiging dat het er niet om gaat hoeveel talent je hebt, maar wat je ermee doet. Daarom ontwikkel jij ook je buikdans wanneer je over jezelf zou denken dat je bijvoorbeeld te dik, te stijf, te oud, 2 linker voeten hebt, niet getalenteerd bent, te/niet … (vul zelf maar iets in).

Plezier

Ik ben beweging technisch en pedagogisch onderlegd. Ik zie het als een uitdaging om jou de leerstijl aan te bieden, die bij jou aansluit. Net als in de vrije school leer je op jouw eigen manier. Dat geeft plezier omdat het leuk is.

Overgave

Overgave aan het buikdansen dat wil ik jou laten ervaren in elke buikdansles. Die overgave in dans maakt jou blij.

Oosterse wijsheden

Ik voelde mij van jongs af aan al aangetrokken tot vreemde culturen, yoga en oosterse wijsheden. Ik was dan ook al vroeg gefascineerd door Oosterse muziek en dans. Ik ging op zeer jonge leeftijd al yoga beoefenen. Ook las ik de geschriften van de oude yogi’s en ging op reis naar India. Daar was ik geboeid door hoe mooi de vrouwen zich bewogen in hun dagelijks leven.


Mijn hele leven dansen

Toen ik na thuiskomst in Europa op Afrikaanse dansles ging bij mijn Conga-leraar, was mijn verlangen om mijn hele leven te dansen definitief geboren. Ik leerde whirling en om mijzelf over te geven aan de complexe ritmes in dans.

Het aardse Afrikaans dansen

Het aardse Afrikaans dansen op complexe ritmes ontvlamde bij mij een onbeschrijfelijk geluksgevoel en heel veel passie. Zelfs als ik me eenzaam of ongelukkig voelde ging dat onmiddellijk over wanneer ik begon te dansen.


Aardse Sha’abi en trommelsolo

Dat stuk heb ik uit de Afrikaanse dans meegenomen naar de Egyptische buikdans. Je ervaart dat in de Egyptische volksdansen, de aardse Sha ‘abi en in het trommelsolo. Sha’abi dansen wij elk jaar in het najaar. Trommelsolos zijn een terugkerend aspect van het hele dansjaar.



Het dansen bracht mij in het ‘hier en nu’

Ik nam al snel 3 lessen per week. Ik werd uitgekozen voor een performance-groep en ging graag naar alle Afrikaanse concerten. Daar danste ik ononderbroken, de hele avond lang en altijd op blote voeten. Het dansen bracht mij in het ‘hier en nu’.

Mijn switch naar buikdans

Een blessure aan mijn enkel, mijn wens naar een carrière als professioneel danser en het advies van een goede vriend maakte dat ik op een bepaald moment besloot om te switchen naar buikdans. Ik had namelijk een buikdanseres gezien die dezelfde bewegingskwaliteiten bezat die ik in India ook bij de vrouwen had gezien.

Buikdanseres

Maar deze buikdanseres woonde ver weg; zelfs in een ander land. Een aantal jaren later reisde ik achter deze buikdanseres aan om van haar te leren. Ik behaalde bij haar een diploma tot docent Egyptische buikdans.

De buikdanslessen waren allemaal gefocust op techniek

Het was niet makkelijk om een buikdansles te vinden waarin je ook mocht dansen. De meeste buikdanslessen waren zo gefocust op techniek – en dan met z’n allen voor de spiegel – dat er meestal geen tijd meer over was om ook nog lekker te dansen.

Uitleven

Dat wat ik net had geleerd wilde ik direct mijzelf eigen maken. Ik wilde dansen! Ik bleef daarom doorzoeken tot ik een buikdansles vond, die dezelfde kwaliteiten had, als die kwaliteiten die ik in mijn Afrikaanse dansles had ervaren: dat ik mijzelf kon uitleven in mijn dans. En dat ik mijn geluksgevoel kon ervaren.

Ik wilde een professionele dansopleiding gaan volgen

Al snel wilde ik meer. Ik wilde nu een professionele dansopleiding volgen bij een officieel en erkend dansinstituut. Ik had geen balletles gehad, dus na veel brieven te hebben geschreven naar scholen in heel Europa werd ik in Nederland toegelaten.

Bachelor of dance artist

Ik kwam naar Nederland voor mijn HBO dansstudie post moderne dans. Ik heb mijn BDA (bachelor of dance artist) behaald in 1994 bij het toenmalige CNDO / EDDC in Arnhem. Dat was toen aangesloten bij de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem en nu bij Artez.

Dansschool

Ik begon gelijk met mijn eigen dansschool. Sindsdien verzorg ik buikdanslessen en buikdansshows in binnen en buitenland.

Geluksgevoel

Na mijn afstuderen heb ik al veel vrouwen geholpen om hun eigen geluksgevoel terug te kunnen vinden. Ik heb ze ook heel vaak horen zeggen dat hun rugpijn weg is, sinds ze bij mij buikdansen. Ze zijn weer soepel geworden.

Opgeladen en energiek naar huis

De vrouwen komen opgeladen en energiek naar huis, terwijl ze soms moe en uitgeput mijn les waren binnen gestapt. Een leerling vertelt: “Na de buikdansles heb ik altijd een voldaan gevoel. Ja, ik ben bijna altijd enthousiast, moe en tevreden en heb dan een goed gevoel over dat alle spiertjes geraakt zijn”.

Verlegen vrouwen zie ik meer durven

Mijn leerlingen  zeggen over mij dat mijn buikdansles zelfs zwaarmoedigheid vermindert. Verlegen vrouwen zie ik meer durven en opbloeien. 

Expressie geven aan jouw emotie

Ik zie en ervaar nog steeds – elke week opnieuw – welke diepe vreugde het vormgeven van je eigen buikdans je als vrouw kan geven. Het in jouw buikdans expressie geven aan jouw emotie laat jou in een andere wereld duiken. Het is de wereld van het aanwezig zijn in het ‘hier en nu’.

Dansschool

Dat wilde ik aan alle vrouwen in de hele wereld geven, en daarom begon ik mijn dansschool. Dansen is in harmonie zijn met alles binnen en buiten je. Het is een verrukking, een extase, een ingang naar een andere wereld. Het is de wereld van jouw creatie.

Wanneer jij mag zijn wie je bent...

... en wanneer jij jezelf mag uiten, dan ervaar je een enorm geluksgevoel. Dan straal je.

Dansen met een helend effect

Dansen met een helend effect. In Oriëntaalse dans en muziek noem je dat “Tarab”. Als danser (of muzikant) geef je daardoor ook iets extra’s aan je publiek. Zodoende herinner je de mensen die naar jou kijken (of luisteren) aan hun eigen geluksgevoel. Wanneer je dit goed overdraagt wordt jouw dans (of muziek) als hoogste vorm van kunstuiting gezien. Zo verkrijgt dans en muziek een helend effect met souplesse als gevolg.

Een gedegen basis

Ik ben heel blij dat ik nog steeds veel leerlingen uit mijn beginperiode in mijn buikdanslessen heb. Dat zijn vrouwen die als jonge meid bij mij kwamen buikdansen, terwijl ik toen net afgestudeerd was. Mijn buikdansles is een way of life geworden.

Danstechnieken

De eerste vier jaar gaf ik heel veel les in danstechnieken. Ik wilde ze in dat proces natuurlijk graag ook een gedegen basis geven.


Lekker anders buikdansen dan wat je hebt geleerd

Na 4 jaar veranderde mijn inzicht. Ik weet nog het moment waarop wij in de buikdansles in Haarlem met “authentic movement (*)” werkten: een leerling veroorzaakte mijn veranderde inzicht. Zij gaf namelijk aan dat ze lekker toch anders buikdanste dan wat ze van mij had geleerd.

(*) = diep van binnenuit dansen; met je ogen dicht, maar met een partner die je beschermt tegen stoten en/of vallen.


Het uur van haar eigen creatie

Groot was haar verbazing toen zij van mij vernam dat ik helemaal achter haar beslissing stond. Ik had gezien dat het uur van haar eigen creatie was geboren. Ik vond dat al mijn toegewijde leerlingen eigenlijk zo goed waren geworden, dat ik ze met veel plezier wilde stimuleren om hun eigen buikdans vorm te geven.

Inspirerende omgeving

Wanneer je nu als beginner in mijn buikdansles komt, dan kom je terecht in een inspirerende omgeving van gevorderde buikdanseressen, met een klein aantal beginners. Door deze groepsdynamiek en de inspiratie die dat geeft gaat jouw leerproces veel sneller. Daardoor leer je ook makkelijker om je totale “zijn” tot expressie te brengen.


Welke prestatie heb je geleverd en waar ben je trots op ?

Ik ben er trots op dat ik een vrouw heb kunnen helpen om – jaren later – alsnog de dood van haar man goed te verwerken. Dat was in de Dordogne / Frankrijk. Daar gaf ik van 1994 tot 2008 mijn intensieve zomer dansretraites. Sinds 2014 geef ik deze dansretraites op Kreta in Griekenland.

Haar borstkast zat muurvast

Ik zag dat deze vrouw haar armen niet helemaal vrij kon laten bewegen; haar borstkast zat muurvast. Het leven stroomde niet vanuit haar hart. Zo kwamen wij er in een tweegesprek samen achter dat ze de dood van haar man nog niet had verwerkt.


De spanning in haar borstkast was helemaal weg

De combinatie van het intensieve werken met je bodymind, de vrije expressie in buikdans en de natuur in de Dordogne, hebben haar enorm geholpen. Ze kon daarna haar armen wel vrij laten bewegen in haar buikdans. De spanning in haar borstkast was helemaal weg.

Vrouwen worden weer jongs en speels

Ik vind het ook fantastisch dat ik volwassen vrouwen weer jong, speels en soepel zie worden. Ik zie hoe ze spelenderwijs samen buikdansen. Ik geniet van hun passie en hartstocht in de buikdans.

Goede houding

Ik ben ook trots op de goede houding van al mijn leerlingen.

Wat een huisarts heeft geschreven over mij

Dit is wat een huisarts, die jarenlang bij mij heeft gedanst, heeft geschreven over mijn buikdansles: “Als huisarts zie ik regelmatig mensen die slecht in hun vel zitten, een slechte houding hebben, last van hun rug of hun nek. Met wisselend succes gaan die mensen naar de Fysiotherapeut, of naar de Mensendieck-therapeut, om vervolgens na verloop van tijd opnieuw klachten te krijgen. Ik denk dat mensen die er open voor staan, veel baat zouden hebben bij de buikdansen van Sabouschka. En vooral door de zorgvuldigheid waarmee zij kijkt naar hoe mensen bewegen, waarbij zij ook in staat is om die mensen te beïnvloeden om hun beweging anders te maken zonder iets te forceren, denk ik dat buikdansles van Sabouschka een positieve invloed op hun hele lijf en geest kan hebben.”


Minder rugpijn

Dat ik dit financiële aspect regelmatig, en van begin af aan, van mijn leerlingen hoor maakt mij ook nog steeds blij. Ik hoor namelijk dat ze, sinds ze bij mij buikdansen, minder rugpijn hebben en zo op de zorgkosten van Chiropractor of Fysiotherapeut kunnen bezuinigen. Te gek, want je gaat dus ook nog een financiële besparing maken door te komen buikdansen.

Kom je ook dansen?


Groetjes,

Sabouschka

Heb je nog vragen?

Schroom niet om contact op te nemen!