Buikdansen in Haarlem is een echte workout
14 februari 2019 

Buikdansen in Haarlem is een echte workout

Buikdansen in Haarlem is een echte workout. Vorige week hoorde ik in de kleedkamer dat de buikdansles in Haarlem een echte workout was. De vrouwen praten opgewekt. Zij gingen blij en tevreden weer naar huis.

Hoe kan dat terwijl we het eerste uur bijna alleen maar met ontspanning bezig zijn? Ik geef je namelijk oefeningen die veel gemeen hebben met yoga. Je gaat naar binnen. Je vertraagd. De tijd blijkt stil te staan. Daarbij maken wij de onderrug los. Je maakt contact met je botten en gaat op zoek naar de dieper gelegen core spieren. Je geeft je over aan de zwaartekracht.

Buikdansen in Haarlem is een echte workout

Buikdansen in Haarlem is een echte workout. Hoe kan je dat? Het is heel eenvoudig. Door het verkregen lichaamsbewustzijn ben je in staat om spanningen en zelfs blokkades weg te laten stromen. Je laat deze vanaf de nek en schouders naar je buik, bekken, benen en voeten gaan en dan weg naar de grond. Daarna pas kom je langzaam in beweging. Je volgt de opbouw die aanwezig is in de muziek. Daardoor begin je ook langzaam. De muziek evenals jouw beweging word geleidelijk aan steeds sneller.

Baladi

Tijdens mijn uitgebreide warming – up krijg je veel training voor je benen en voeten. De rest van het lichaam ga je actief leren ontspannen. Dat bereid je optimaal voor op het buikdansen. Zeker voor de meer traditionele vorm van buikdans, de baladi. Kenmerkend voor baladi zijn de zachte tedere armen en handen, het soepele ruggengraat en de krachtige heupen.

De essentie van baladi

In de essentie van baladi is nauwelijks gewicht in schouders, nek en bovenlijf. Alles lichaamsgewicht gaat naar beneden toe. Het volgt de zwaartekracht. Het ruggengraat zweeft als het ware terwijl heupen en benen zwaar zijn. Buik, heupen, benen en voeten zijn gevuld met lichaamsgewicht. Je buikdanst bijna alleen maar met buik en heupen. De bewegingen worden wel ondersteund of zelfs ingezet door bijna onzichtbare bewegingen van voeten en benen. Armen en handen onderlijnen alleen maar de beweging van buik en bekken. Ze zijn heel nonchalant. Ze doen bijna niets en geven alleen expressie vanuit het hart.

De tai chi van het buikdansen

In tai chi spreek je van een leeg been en een vol been. Daarmee word aangegeven in welk been gewicht is en in welk been geen gewicht is.  En hoe je het gewicht bij elke stap gaat verplaatsen. Tijdens mijn studie als moderne danser leerde ik dansen door actief mijn gewicht te verplaatsen. Deze benefiet verkrijgen mijn leerlingen in het buikdansen. Want in Egypte –  de wieg van de buikdans  – zie je de buikdanseres ook haar gewicht verplaatsen. Zij doet dat bij elke beweging. Bij ons in het westen is dit helaas geen vanzelfsprekendheid.

Hoe komt de workout tot stand in de buikdansles in Haarlem?

Vanuit een stabiele verbinding van het bekken met zowel benen alsook romp krijgt je ruggengraat vrijheid. Je staat namelijk op een manier die je als lekker zal ervaren.  Met een fantastische houding die mee mag bewegen. Zonder spanning of blokkades  Je hebt een prima basis gecreëerd van waaruit je lekker kan buikdansen. Buikdansen in Haarlem is een echte workout. Dat is het omdat de ongetemde vrouw in jezelf wakker word. Buikdans is een oerdans. Stampen, schudden, trillen met je buik en bekken geeft een enorm plezier. Doordat je rug vrij is geworden kan je deze eigen oerkracht ervaren. Doordat je niet alleen bent en met andere vrouwen samen danst word het effect alleen maar nog versterkt.

Opgaan in de beweging

Door helemaal op te gaan in de beweging en de muziek kom je tot expressie. Je buikdanst jezelf als het ware vrij. Jouw levenskracht gaat weer stromen. Je voelt je één en al vrouw, sterk, soepel en zacht en rond tegelijk. Je houding is trots en veerkrachtig. Je gewrichten zijn weer soepel, de spieren geactiveerd en je hebt zelfs  aan lichte cardio training gedaan. Alles stroomt weer. Je bent volledig in de flow, voldaan en gelukkig.

Wat helpt jou het meest op weg naar een echte workout? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Zin gekregen om ook mee te doen? Dat kan weer vanaf 4 april. Wees wel snel want tot 14 maart is er een aantrekkelijke korting.  Wil je meer weten of gelijk inschrijven? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook, whatsapp enz.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 15 Feb 2019

Mooi gezegd dat de armen en schouders bij baladi ontspannen zijn. De oefening van afrollen naar de grond en daar je bovenlichaam laten hangen. Dan omhoog komen en kijken wat de armen doen. Het zijn lekkere oefeningen die je geeft. Wat mij helpt bij een workout zijn de herhalingen en de uitleg die je erbij geeft. Bijv. Deze oefening dient voor het verplaatsen van je gewicht. Dat doe je zo en zo en je mag erbij je evenwicht verliezen of juist niet. Eén keer begonnen we het opwarmen met het bewegen van de heupen als voorbereiding op de Egyptian walk/shimmies. Dat vond im verrassend en leuk. Even aandacht voorje heupen. Ook vind ik het fijn en bizonder dat de workout zo past bij de rest van de les. Het helpt me om beter te dansen.

Annemieke
Door

Annemieke

op 15 Feb 2019

Thera slaat met jouw reactie de spijker op zijn kop. Ik heb dezelfde ervaring. De kracht zit in de herhaling waarbij Sabouscka toch elke keer de aandacht net op een ander aspect van ontspanning, beweging en en dans weet te leggen. En dat met oog voor wat elk van ons op dat moment nodig heeft. De dag na een workshop in Utrecht voel ik soms werkelijk spieren op onvermoede plaatsen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Feb 2019

Dank je wel Thera voor het delen van je persoonlijke ervaring hierin. Jij danst nu zo ontzettend mooi. Het is een plezier om naar je te kijken.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 15 Feb 2019

Dank je wel voor je complimenten Annemieke. Je kunt altijd dieper ontspannen en verfijnder bewegen en buikdansen. Dit proces is oneindig en tegelijkertijd oneindig leuk.Fijn om te horen dat je na een buikdans workshop in Utrecht spieren op onvermoede plaatsen voelt.Jij danst prachtig de laatste tijd. Je danste altijd al mooi van begin af aan. Je hebt een goede techniek en zachte bewegingskwaliteit ontwikkelt. Je bent muzikaal. Er is een extra dimensie bijgekomen. Je ontspant in je buikdans waardoor je helemaal in kan opgaan. Het plezier straalt er vanaf. Dat komt doordat je jezelf nu durft te laten gaan. Dan neem je alle kwaliteiten mee. Dat gebeurt vanzelf.

Reactie plaatsen