Buikdansen met een blote buik ?

De typische buikdanskleding van vandaag de dag is een BH met rok met daartussen een blote buik. Moet je altijd buikdansen met een blote buik? Kan je ook zonder blote buik buikdansen? Ik vind van wel.

Buikdansen met een blote buik?

Persoonlijk vind ik het bij ons in Nederland het weer meestal veel te koud om met een blote buik te buikdansen in de buikdansles. Een blote buik staat ook niet iedereen. Het zou jammer zijn als je niet op buikdansles zou gaan alleen maar omdat je liever je buik niet bloot wilt tonen.

Antropologie of mode?

Ik hou ervan om de traditionele manier van buikdansen te combineren met de hedendaagse. Ik hou van antropologie en ook van mode. Ik vind het zelf aan de ene kant jammer dat het kostuum zo bloot is geworden en aan de andere kant kan ik er ook juist van genieten. Het is mode, buikdansmode. En het is heel sexy. Toch gaat buikdansen niet alleen over sexy zijn. Het is ook een eeuwenoude esthetische dansvorm die vaak mondeling is overgeleverd.  Wil je meer weten over de achtergronden van het typische buikdans kostuum? Ben je geïnteresseerd in welke artistieke keuze jij hebt? Blijf me dan volgen.

Gezondheid

Toch hou ik ook van wat gezond is: in een koud klimaat is buikdansen met een bedekte buik beter voor je gezondheid. Dat kan je in elk geval zo doen voor de buikdanslessen. De Chinezen hebben het er over dat je in de winter je hoofd moet gaan bedekken omdat je anders warmte verliest. Dat je ook je voeten moet warm houden. Ze hebben het er ook over dat je bij koel weer beter de gewrichten van je ellebogen, knieën en enkels kunt bedekken om deze te beschermen. En dat je rondom je nieren bedekt moet zijn. Dat is je buik. De Chinezen weten veel van preventieve gezondheidszorg.

In professionele westerse dans pel je laagjes kleding in de dansles

In professionele westerse dans, zoals het ballet of de moderne dans, draag je niet voor niets beenwarmers in de les. En pel je laagjes kleding naarmate je het warm begint te krijgen. Want je komt binnen met een warme trui.

Buikdanskleding en buikdansgeschiedenis

De vraag is echter hoe was buikdanskleding in de geschiedenis van buikdans?
Het pak van de harembroek met blote buik en BH gaat terug op de fantasieȇn van westerlingen. Deze hadden voor het eerst in hun leven buikdanseressen gezien op de grote wereld tentoonstellingen van Parijs en Chicago aan het einde van de 19e eeuw. Voor die tijd heette buikdans ook geen buikdans. De dans uit het oosten, oftewel Raqs Sharqi (Arabische naam), kreeg toen zijn huidige naam door westerlingen. Het oosten ging op gegeven moment daarin mee. Zo ontstond de term buikdans. Ook het kostuum veranderde drastisch.

Wat niemand meer weet

Wat niemand meer weet is wat de buikdanseres voor die tijd droeg. Voor die tijd droeg de buikdanseres de kleding van de gewone vrouw in de oosterse landen: een lang gewaad (een galabiyya) met een sjaal om de heupen.

Waar komt buikdans vandaan?

Buikdans komt traditioneel in verschillende landen voor. Je hebt buikdans in Egypte, de Maghreblanden (Marrokko, Tunesieë, Algerije), Libanon, Syrieë, Irak, Jemen, Jordanië, de Saudi landen, Iran, Turkije en zelfs Griekenland.
Egypte is de wieg van het buikdansen. Ik heb me zelf in de Egyptische  stijlen van buikdans gespecialiseerd. Ik ga me dan ook op de Egyptische manier concentreren in mijn artikelen.

Egyptische buikdans

1959 kwam Mahmood Reda, een grote Egyptische choreograaf, samen met de Baladi  sterdanseres Farida Fahmy en met andere buikdanseressen de Mahmood Reda troupe stichten. Als balletdanser bestudeerde hij Egyptische folkloredansen uit alle hoeken van het land en versmolt deze met de technieken van het Russische ballet. Hij liet ze speciale kostuums dragen, meestal lange jurken. Je ziet bij de Mahmood Reda troupe geen bloot buikdanspak.

Een tegenbeweging

In de jaren tachtig kwam een tegenbeweging in het westen op gang. Je had in Engeland een pionier: Suraya Hilal. Als Egyptische, die in de Verenigde Staten opgroeide, had ze een bijzondere ervaring opgedaan. In de verenigde staten s is het normaal om tijdens je universitaire studie ook moderne dans te studeren. Suraya kreeg als jonge meid les van de befaamde Katherine Dunham (Pioneer of Black Dance). Katherine Dunham, die trouwens niets met buikdans te maken heeft, bracht Afro Caribische dansen op het grote toneel en ontwikkelde haar eigen danstechniek, de Dunham techniek. Ik ken Katherine Dunham van mijn eerste boek over dansgeschiedenis.

Katherine Dunham inspireerde deze jonge Egyptische danseres

Katherine Dunham  insprieerde zo deze jonge Egyptische danseres om het buikdansen ook op het grote toneel te brengen. Suraya had een visie: ze wilde buikdans bevrijden van zowel het oriëntalisme alsook het slechte imago.
Ze nam het woord buikdans niet in de mond en wilde dat in haar omgeving ook niet horen. Ze bestudeerde en onderzocht de tradities van de Egyptische dans, de Raqs Sharqi. en ontwikkelde deze verder vanuit de wortels. Jennifer Carmen was haar rechter hand en ontwikkelde haar kostuums die haar visie ondersteunden.

Als buikdanseres kom ik uit  haar traditie

Als buikdanseres kom ik uit haar traditie. Ik ben lange geinspireerde jaren bij deze grote Raqs Sharqi danseres in de leer geweest. Ik heb niet alleen maar leren buikdansen maar ook klassiekers uit de Egyptische muziek leren begrijpen en vertalen naar dans. Ik heb bij haar ook cultureel antropologische achtergronden bestudeert. En ze heeft me de aanzet gegeven om zelf in Egypte mijn eigen onderzoek te doen.

Daarom zal ik je vanuit deze visie de volgende keer meer vertellen

Daarom zal ik je vanuit deze visie de volgende keer meer vertellen over:
Hoe kun je buikdanskleding koppelen aan de stijl van buikdans? Blijf me volgen.

Als je zou willen optreden wil je dan buikdansen met een blote buik?

Als je zou willen optreden vind jij het dan belangrijk om met een blote buik op te treden? Of wil jij juist liever niet met een blote buik optreden? Wat is jouw persoonlijke reden voor je keuze? Is het een statement? Deel het met elkaar! Schrijf onderaan in het kader.

Welke vrouwen buikdansen ook?

Wil je zien welke vrouwen zoal ook buikdansen? Klik Hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Jindra
Door

Jindra

op 05 Dec 2014

Hallo Sabouschka, ik heb nooit met blote buik gedanst omdat ik het niet prettig vind. Ik zou me met blote buik teveel een object voelen, in plaats van een subject die een verhaal vertelt.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Dec 2014

Ik begrijp je visie helemaal Jindra. Bedankt voor het delen. Persoonlijk vind ik het ook zo jammer dat het stereotiep van het kostuum met blote buik zo met buikdans in verband word gebracht. Ik heb in het verleden zelf ook veel met een bedekte buik opgetreden. Dat word dan niet als buikdans herkent. Omdat mensen dan teleurgesteld zijn dans ik nu ook met een blote buik als ik word ingehuurd voor een show. Helaas veranderen we de buikdanswereld niet alleen. Ik ben wel heel blij dat ik niet de enige ben die zo denkt. En dat wij met zijn alleen samen net een avondvullende theatervoorstelling hebben gegeven met een mix van kostuums. Er is een reden dat buikdans nog niet helemaal is geaccepteerd als volwaardige dansvorm. Dat komt o.a. door de kostuumkeuze en daardoor dat de echte en verfijnde buikdans nog steeds heel onbekend is. De toeristenversie van het buikdansen heeft het overgenomen. Dat ook en vooral bij ons in het westen.

jolein laarman
Door

jolein laarman

op 05 Dec 2014

Als kind zat in met mijn ouders en een groot gezelschap in een restaurant. Op een gegeven moment kwam een buikdanseres aan onze tafel dansen. Ik vond het prachtig, ze had een rode diamant in haar navel! Bestonden rode diamanten? En belletjes rond haar enkels en rinkelende muntjes rond haar heupen. Prachtige ogen keken naar me, glimlachten. Ze was vast heel rijk met zoveel goud. Mijn enthousiasme werd niet gedeeld. Ik voelde een afkeurende spanning bij de vrouwen en een lacherige ongemakkelijkheid bij de mannen. Dat kwam door die golvende buik. Het was zo uitdagend, zo sensueel waarschijnlijk vooral in die tijd (zo'n 45 jaar geleden :)) Ik heb nog nooit met blote buik gebuikdanst. Ik vind het juist zo mooi dat de vrouwelijkheid in onze dans van binnenuit komt. Juist niet bloot maar wuivende stoffen, golvende bewegingen en rinkelende belletjes. Maar juist omdat ik het nog nooit gedaan heb, lijkt het me best wel een leuk experiment om het een keer te proberen. Hoe voelt dat eigenlijk? Alleen niet in de winter... brrr wat lijkt me dat koud. lfs Jolein

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Dec 2014

Wat grappig dat je als kind al werd gefascineerd door een buikdanseres, Jolein. Zo leuk dat je uiteindelijk zelf bent komen buikdansen. Ik ben blij om te horen dat je juist zo blij bent dat de vrouwelijkheid in onze dans van binnenuit komt. Even voelen hoe het voelt om met een blote buik te buikdansen lijkt mij een goede ervaring. Misschien is het een idee voor het voorjaar? Dan is het weer warmer en we dansen dan klassieke buikdans. Daar past een blote buik het beste bij. Wat je beschrijft over de volwassenen in het restaurant is mij niet onbekend. Dat is niet zo als ik optreed op een feestje maar wel nog steeds vaak bij buikdans optredens in restaurants. Ik denk dat kinderen, en dan met name kleine meisjes, mijn grootste fans zijn. Net zoals jij dat was bij die buikdanseres toen.

Svetlana
Door

Svetlana

op 05 Dec 2014

Met een blote buik te dansen, daarvoor moet je echt een mooie buik hebben, vind ik. Ik vind het echt niet nodig, maar sommige kostuums zijn mooi en staan goed bij sommige vrouwen! Het is persoonlijk. Bedankt, Sabouschka! Ik lees regelmatig , wat je naar mij stuurt. Ik dans nu salsa en bachata, lekker vrolijk bij het koude klimaat.k mis jullie. Groeten naar iedereen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Dec 2014

Hoi Svetlana, Wij missen jou ook in de buikdansles Haarlem! Ik ben het helemaal met je eens wat je hier schrijft. Het is inderdaad persoonlijk. Blijf lekker dansen in het koude Moskou. Dan blijf je niet alleen maar warm maar ook nog soepel en levenslustig. Ik zie je graag weer als je terug bent en hoor graag van je tussendoor zoals nu. Ik zal de groeten doen na de kerstvakantie! xxx Sabouschka

Riëtte
Door

Riëtte

op 05 Dec 2014

Goedemorgen allemaal,Voor sommigen zal ik in herhaling vallen, maar mijn verhaal over buikdansen in blote buik is ruim 1 jaar geleden toen ik van mijn vriend op mn verjaardag een buikdanspakje kreeg. Ik was net n paar maanden daarvoor begonnen met buikdansles bij Sabouschka en het leek mijn vriend daarom een toepasselijk kado. In mijn lievelingskleur rose, een mooie harembroek met belletjes en tierelantijntjes, een topje met dezelfde versiering, een heupsjaal en een sluier ! Ik was er verschrikkelijk blij mee, wat lief van hem !Maar toen wilde hij natuurlijk ook zien hoe dat alles mij zou staan; ik was toen nog best onzeker over mijn lichaam en vond het dus ook moeilijk om dat pakje te showen... Gelukkig begreep mn vriend dat wel, en daarna verdween het pakje achter in de kast... Ondertussen les ik alweer anderhalf jaar bij Sabouschka en inderdaad, mijn onzekerheid over mijn lichaam is veranderd in een trotse houding en durf !Toen mijn moeder 82 werd afgelopen Juli, heb ik ook voor haar gedanst in datzelfde pakje mét blote buik ! Samen met The Sisters van de buikdanslessen hebben we in de lessen geoefend op 2 mooie Egyptische muziekstukken en we waren allemaal in dezelfde kledingkleuren; rose, wit en goud. Natuurlijk vond ik mijn 1e optreden doodeng, maar ik kreeg veel steun van mijn collega danseressen die nu de zusters zijn die ik vroeger nooit gehad heb...Kortgeleden op het jubileumfeest van Sabouschka traden we weer op in dezelfde formatie en met dezelfde muziek, en dezelfde kledingkleuren, deze keer omdat het winter is, veranderde we het wit in zwart.Ook daarom leek de haremboek, dus blote buik, minder geschikt en koos ik voor een mooie rose lange jurk. Wij hebben genoten van iedere keer als we die muzieknummers horen, vooral bij Ya salam al baladi worden we helemaal enthousiast !Ik merk bij mezelf dat ik in die anderhalf jaar al best veel geleerd heb van Sabouschka, natuurlijk ben ik nog een beginner, maar na de retraite in Kreta afgelopen zomer heb ik werkelijke vorderingen bemerkt, vooral in het integreren van bewegingen en houding. Mijn onzekerheid en blokkades zijn zo goed als verdwenen, en daar ben ik heel erg blij mee !Jammer dat we nu geen lessen hebben tot in Januari, maar het thuis oefenen van wat ik geleerd heb, blijft een dagelijkse weldaad !Groetjes Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Dec 2014

Wat fijn om te horen Riëtte, dat je onzekerheid over je lichaam door de buikdanslessen is verdwenen! Het is goed om te zien dat een trotse houding en de durf om jezelf uit te drukken daarvoor in de plaats is gekomen. Fijn dat je het zelf ook merkt dat je na de intensieve zomer workshop op Kreta werkelijke vorderingen hebt gemaakt. Je faalangst is verdwenen en je coördinatie verbeterd. Daardoor integreert danstechniek veel makkelijker. Ik zie nu ook je persoonlijkheid doorkomen in je buikdans. Dat maakt het interessant om naar te kijken. Ga lekker verder zo! Ja jammer dat er nu kerstvakanties voor de buikdanslessen zijn. Geweldig dat je een dagelijkse gewoonte van hebt gemaakt om thuis te blijven oefenen en buikdansen. We zien elkaar dan 14 januari weer!

Sarah
Door

Sarah

op 06 Dec 2014

In de les heb ik nooit een blote buik, en sowieso niet vaak speciale kleding. Mijn interesse in de dans komt toch voornamelijk voort uit de dans en de muziek en voor mij persoonlijk is kleding, make-up and sieraden een beetje bijzaak, iets waar ik alleen aandacht aan besteed voor optredens en niet voor de les. Maar ik snap best dat voor veel vrouwen de mooie kleding ook deel van de lol is.Sinds een paar jaar treed ik wel eens op met een blote buik, inderdaad oorspronkelijk vooral omdat het toch een beetje "verwacht" wordt (vooral op feesten zonder echt buikdanspubliek) en ik vond het ook leuk om een keer iets moois te kopen toen ik eenmaal zelf geld had verdiend. Dat betekent niet dat ik vind dat het zo hoort o.i.d.; het is een keuze die ik gemaakt heb en ik dans net zo lief in meer bedekkende kleding als dat beter bij de stijl past. Ik zou me zelf ook nooit helemaal aan de buikdansmode aanpassen want ik vind de kostuums van sommige beroemde danseressen zoals Dina en Randa echt superlelijk. Gelukkig kan ik nu goed genoeg naar dans kijken dat ik lelijke kostuums kan negeren en gewoon kijk naar hoe iemand beweegt.Een blote buik (maar vooral ook blote armen en schouders) kan inderdaad wel heel koud zijn; ik heb wel eens opgetreden bij 14°C en een keer in de stromende regen. Verschrikkelijk dat doe ik nooit meer! Dansen op een vloer die van de zon gloeiend heet is geworden is trouwens nog ongezonder. Ik dans liever op blote voeten maar heb die keer toch maar schoenen aangetrokken ;-) We boffen echt met zo'n mooie danszaal en goede kleedkamer zoals we die bij Sabouschka hebben.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Dec 2014

Wat lief wat je schrijft Sarah. Ja we hebben echt een hele mooie danszaal in Utrecht. En met een ruime kleedkamer erbij en alles tot in de puntjes verzorgd. We lijken een beetje op elkaar. Ook voor mij komt eerst de dans, de muziek en de expressie en daarna pas ter ondersteuning van al deze elementen het kostuum, de make up en de sieraden. Ook ik begrijp dat het voor veel vrouwen andersom kan werken. Verschillende wegen voeren allemaal naar Rome... Interessant wat je schrijft over hoe je denkt over kostuums waar wel of niet een blote buik aan te pas komt. Jouw buikdans pak staat jou trouwens heel erg mooi en het ondersteund jouw expressie optimaal. Hilarisch je verhalen over sommige omstandigheden van je optredens. Ik moest een keer midden in de winter buiten in het bos optreden... Dat was ook een bijzondere ervaring!

Martine
Door

Martine

op 08 Dec 2014

Een leuk onderwerp, Sabouschka! Ik ben benieuwd wat de andere meiden vinden! Voor mij raakt wel of niet een blote buik aan twee kwesties: zelfacceptatie en belang voor de dans. Ik ken veel vrouwen die niet tevreden zijn met hun lichaam. En de buik is vaak een moeilijk gebied: te dik? Rare vorm? Kwabjes? Zeker als je ooit een kind hebt gekregen verandert je buik van vorm! Ook ik was jaren niet heel blij met mijn buik. Het beeld van reclame en tv is niet reeël. Zelfkritiek kost veel energie. Diezelfde hoeveelheid energie kan je ook inzetten om actief blij met je lichaam proberen te zijn. Geef jezelf complimenten in de spiegel (zelfs al geloof je er in het begin niet helemaal in!), schep plezier in je lichaam, hou er actief van. En koester je lichaam in de dans! Door zelfacceptatie kan je de keus krijgen of je wel of niet met een blote buik wilt dansen. En dan het belang voor de dans. Voegt een blote buik iets toe? Misschien is dat ook een persoonlijk iets! Ik vind het vaak afleiden, hoewel ik een paar danszusters heb met prachtige buiken (haha, en zeker geen standaard-reclame-buiken!). Je ziet een buik ook wel door de kleren heen. En je danst "buikdans" heus niet alleen met je buik. Hmm, je hoort het al: van mij hoeft het niet zo. Maar ik ben blij dat ik, doordat ik inmiddels mijn lichaam liefheb, wel de keuze heb of ik het zelf wel of niet wil doen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 08 Dec 2014

Dank je wel dat je op het aspect van zelfacceptatie ingaat. Daar heb ik nog helemaal niet bij stil gestaan. Wat steengoede tips! Dat klopt buikdans word gedanst met je hele lijf! en je hele zijn. Het klopt: hoe meer bloot te zien is deste meer naar het lichaam word gekeken en deste minder naar de dans en de expressie.

Valentina
Door

Valentina

op 09 Dec 2014

Zelf zou ik nooit met een blote buik willen dansen. In theorie vind ik het fantastisch als je je lichaam accepteert en koestert en dat je dan je niet moet schamen voor je buik hoe dan ook hij is, in de praktijk denk ik dat een minder mooie buik juist van je dans kan afleiden. En een mooie buik dan? Ik weet het niet, en ik vraag me af voor wie het interessant is om dat te zien: in Egypte en in het algemeen in de moslim wereld zien mannen zo weinig vrouwenvlees dat het enorm boeiend is voor hun om ernaar te kijken. Dan zijn de danseressen, hoe bewust ervan dan ook, een lustobject. Hier in het westen zijn we stukken meer blasé als het om blote huid gaat, dus ik denk dat de toegevoegde waarde van een blote buik vooral voor de performer zelf van belang is: als zij daardoor zich mooier voelt, dan is het super, voor mij als toeschouwer voegt het nauwelijks wat toe, ik heb het amper door!Meiden in Egypte die gezellig met elkaar dansen heb ik nooit hun buik zien ontbloten: sjaal om de heupen, haren los, maar dat is ook alles, het is iets dat alleen professionele danseressen tijdens een perfomance doen, hun buik tonen, en volgens mij heeft dat vooral te maken met de erotische lading van de dans wanneer het voor mannen wordt gedaan.Ik vind het zeker vervelend als het een must is: mijn dochter heeft een serie speellessen buikdans gedaan toen ze vijf was. De docent was een zeer jong meisje dat amper danste, alsof ze niet zoveel plezier aan beleefde, maar wel een kostuum droeg met blote buik: ik vond het stom, al die kleine meisjes die een zeer stereotype beeld van buidans meekregen. Mijn dochter vond de lessen wel leuk, ik hoop dat als ze oud genoeg voor is, samen met mij bij Sabouschka op les wil komen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Dec 2014

Wat lief Valentina dat je hoopt dat je dochter mee gaat naar de buikdansles als ze oud genoeg is. Zoals je weet heb ik al een aantal moeders met dochters op buikdansles. Bedankt ook voor je leuke reactie. Welke vrouwbeelden willen we onze dochters meegeven? Hoe word de buikdanseres gezien in Egypte en de rest van de Arabische wereld? Hoe word buikdans daar gedanst en beleeft? Jij, die ook veel in Egypte is geweest - en daardoor buikdans heeft meegemaakt in het thuisland - verwoordt het mooi. Dank je wel voor je waardevolle bijdrage.

Reactie plaatsen