Buikdansen van binnenuit

Buikdansen van binnenuit wat is dat? Dat betekent dat alle aspecten van het buikdansen tegelijkertijd gestimuleerd worden. Daarmee bedoel ik lichaamsbewustzijn, houding, bewegingskwaliteiten, danstechnieken, muzikaliteit en uitstraling. Hoe doe je dat?

De basis vormt het in balans brengen van lichaam, geest en ziel. Wij zijn zo gedrild om alles vanuit het verstand te benaderen en dat laat je eens los. Je verstand mag er ook zijn maar hij krijgt niet meer de bovenhand. Hij mag zijn plek in het geheel innemen even sterk of zwak dan bijvoorbeeld je gevoel.

Uit het hoofd gaan

Vroeger kreeg ik vaak te horen van nieuwe leerlingen: “Je moet aan alles tegelijk denken. Techniek toepassen, op elkaar en de muziek letten en ook nog op een imaginair publiek.“ Sinds ik schrijf hoor ik dat eigenlijk nooit meer. Mensen weten in het algemeen dat je bij mij leert om uit het hoofd te gaan en dan pas begint aan de buikdans. Vaak komen ze juist ook daarom.

Opbouwen vanuit de grond

Afgelopen vrijdag had ik een optreden met de buikdansles in Zaandam bij Fluxus by Night. Ik kreeg van de coördinator van de afdeling theater en dans een mooi compliment. “Het is alsof we bijna dezelfde bewegingstaal spreken maar dan in een ander accent. Je bouwt alles op vanuit de grond. Jullie buikdans is gecentreerd en geaard en van daaruit dan ook heel vrij. Zo mooi om te zien. Geweldig. Dat is niet alleen bij je eigen dans zo maar ook bij de buikdans van je leerlingen.” Dat komt door het buikdansen van binnenuit

Aandacht naar binnen richten

Deze herkenning van een collega professional vond ik leuk om te horen. Maar hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om de aandacht naar binnen te richten. Naar binnen naar je eigen lijf. Ook moet ik je helpen om naar verschillende aspecten van de zo onbekende toch mooie buikdansmuziek te luisteren. Daarna krijg je vaak bewegingsopdrachten waarbij je mag experimenteren met de combinatie van techniek en je eigen beweging. Soms dans je daarbij samen en soms alleen.

Buikdansles in Zaandam

Ik heb buikdanslessen in Zaandam overgenomen van een collega buikdanseres. De leerlingen waren het gewend om voor de spiegel danstechnieken aan te leren en een buikdans samen te stellen uit pasjes. Dat is de typische buikdansles waarbij je leert vanuit je verstand. Bij mij kregen ze bijvoorbeeld oefeningen om elkaar aan te voelen. Zo konden zij samen buikdansen zonder continue te moeten nadenken. Soms werd de beweging vereenvoudigt waardoor er aandacht kwam voor de muziek en de ruimte.

Buikdansen van binnenuit

Afgelopen dinsdag zag ik bij een van mijn leerlingen opeens een groot verschil: zij danste zo mooi geaard. Dat had ik nog nooit eerder bij haar gezien.  Buikdansen van binnenuit had vruchten afgeworpen. Een andere leerling merkte op dat wanneer je nadenkt de muziek soms heel lang duurt. Wanneer je het nadenken durft los te laten en naar de muziek luistert kom je bij je gevoel. Opeens is dezelfde muziek soms zelfs te kort.

Wat vind je het leukst en wat vind je spannend?

Wat vind je het leukst bij het buikdansen van binnenuit? Wat vind je daarbij spannend? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Zin om nog mee te doen?

Zin om nog mee te doe met de buikdansles in Zaandam? Klik hier.
Wil je liever nog meedoen bij de buikdansles in Amsterdam of bij de buikdansles in Haarlem? Klik dan hier.

Deel deze blog graag met je netwerk op[ Facebook, Whatsapp etc.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 18 Jan 2019

Hallo Sabouschka,Het leuke van buikdansen van binnenuit vind ik het opgaan in de muziek met mijn gevoel. Daar heb ik eigenlijk niet zoveel moeite mee. Wat ik steeds leuker begin te vinden is dat ik de ritmes in de muziek beter leer herkennen, waardoor ik er met mijn dansen ook beter op kan anticiperen. Maar het spannendste vind ik wat er binnen in mijn lichaam zelf gebeurt. Ik beoefen tai chi en daar leer ik ook meer herkennen van wat je met je lichaam kunt en kunt voelen. Je gebruikt spieren of spiertjes die je niet vaak gebruikt of waarvan je niet merkt dat je ze gebruikt. Bij het dansen is het vergelijkbaar. Dit ervaar ik vooral tijdens de oefeningen die je vooraf doet. Ik leer beweginging die je normaliter niet maakt, waardoor je echt veel soepeler kunt worden als je het ook nog thuis oefent. En dan zal het hoop ik effect hebben op je buikdansen, doordat je bewegingen ook soepel worden. Dus ervalt nog veel ontdekken.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 21 Jan 2019

Opgaan in de muziek met je gevoel. Daar gaat het mij om. Fijn dat je de ritmes steeds beter leert kennen. Het is luisteren met je lichaam en zingen met je lichaam. Hoe meer je dat doet des te meer herken je in de muziekHerkennen van wat je met je lichaam kunt en kunt voelen net zoals in de tai chi gaat dan nog een stap verder. Spieren van wiens aanwezigheid je niet afwist worden opeens wakker. Leuk is dat. Je lichaam beetje bij beetje ontdooien.Fijn dat je dit ervaart tijdens mijn oefeningen die ik als uitgebreide warming -up wekelijks aanbiedt. Goed om te horen dat je daardoor soepeler word. Dat effect word zeker versterkt wanneer je de oefeningen ook thuis gaat doen. Je neemt deze soepelheid zeker mee in je buikdans. Bijkomend effect is het dat je deze souplesse ook naar je dagelijks leven mee gaat nemen.

Riëtte
Door

Riëtte

op 27 Jan 2019

DANKJEWEL LIEVE SABOUSCHKA X WAT VIND IK LEUK BIJ JOUW LESSEN ? NOU GEWOON ALLES >> BIJ BINNENKOMT DE HARTELIJKE HUG VAN ALLE COLLEGA'S DANSERESSEN ! DAN BEGINNEN MET DE OEFENINGEN OM LOS TE MAKEN VAN TOP TOT TEEN, ERG FIJN ! EN DAN NATUURLIJK HET SAMEN DANSEN MET ALLERLEI EERLIJKE EVALUATIES VAN COLLEGA'S ! XXX LIEFS RIËTTE

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 28 Jan 2019

Wat lief wat je schrijft Riëtte. Wat fijn om te horen dat je mijn buikdanslessen in Amsterdam zo waardeert. En dat je aangeeft waarom.

Reactie plaatsen