Buikdansgroep improvisatie

Buikdansgroep improvisatie.Vind jij het ook zo leuk om samen met anderen te dansen? Vanuit dansimprovisatie en contactimprovisatie is er nu ook buikdansgroep improvisatie.

Buikdansgroep improvisatie

Eerlijk gezegd heb ik dit concept al jaren door ontwikkelt. Het word ondertussen ook uitgedragen door mijn vergevorderde leerlingen onder de naam Chakchouka. In mijn buikdanslessen werk ik veel met buikdansgroep improvisatie.

Samen dansen

Vooral tijdens de Sha’abi lessenreeks gaan wij intensief samendansen. Vanaf januari ontwikkel je vooral je eigen solo buikdans. Het samen dansen blijft wel in al mijn buikdanslessen terug komen. Mijn gevorderden zijn daar dol op.

Ongemakkelijk

Soms hoor ik echter in de wandelgangen van mijn beginners dat mensen het gevoel hebben dat ze zich te veel aan anderen moeten aanpassen. Dat ze zichzelf dan juist kwijtraken. Eerlijk gezegd kan buikdansgroep improvisatie in het begin een tikkeltje ongemakkelijk voelen. Ken je het dat je op een feestje binnenkomt en je kent niemand? Ik word daar ook in het begin altijd ongemakkelijk van. Gelukkig gaat dit meestal wel over wanneer het je lukt om je in het ongemak te ontspannen. Net zoals je op een feestje op een gegeven moment met iemand in gesprek komt.

Verrassing

Sommige mensen denken dat samendansen betekent dat iedereen altijd dezelfde bewegingen op hetzelfde moment moet gaan doen. Wat ze nog niet weten: altijd met zijn allen dezelfde bewegingen gaan maken op hetzelfde moment kan saai overkomen. Het element contrast brengt daar verandering in. Buikdansgroep improvisatie brengt verrassing in een groepsdans.

Buikdansgroep improvisatie in klassieke buikdans

Alhoewel mijn leerlingen in Haarlem en Amsterdam gek zijn op Egyptische Sha’abi buikdans zo zijn mijn leerlingen in Utrecht er niet zo weg van. Aangezien ik het samendansen wel erin wilde houden heb ik de buikdansgroep improvisaties met klassieke buikdans gedaan.  Dansgroep Chakchouka is hierdoor geinspireerd geraakt. Bekijk hun buikdansgroep improvisatie op live muziek van Nay (fluit) en Tablah (trommel) van Sattar.

De belangrijkste 3 elementen

De 3 belangrijkste elementen die je moet kennen als je een geslaagde buikdansgroep improvisatie wilt maken zijn:
1.) Ruimte
2.) Tijd
3.) Beweging

Op deze 3 vlakken heb je eenheid of contrast. Hiermee ga je spelen. Ga eens proberen op elk van die vlakken in eenheid samen te dansen. Ik denk dat dit heel saai en levenloos is. Maar hoe dan anders? Dat vertel ik je volgende week. Blijf me volgen.

Wat zie jij?

Wat zie jij bij deze buikdansgroep improvisatie? Wat doen de buikdanseressen? Wat is hun geheim? Hoe doen ze het toch dat ze zowel zichzelf blijven alsook in verbinding met elkaar? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Je raakt geinsprieerd

Leren observeren van dans is belangrijk om zelf te leren dansen. Je raakt geinspireerd van een buikdanseres en je droomt weg. Wanneer je dan probeert te achterhalen wat het concreet is wat je fascineert, dan heb je een richtlijn erbij om je eigen buikdans te ontwikkelen. Wil jij ook meedoen met de buikdanslessen vanaf januari? Klik dan hier om gelijk in te schrijven en voor meer informatie.

Deel deze blog met je netwerk op Face book, Twitter door eenvoudig op de knoppen onderaan te drukken.

Opdat jij gaat stralen!
xxx
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 11 Dec 2015

Samen improviseren geeft mij ongelofelijk veel energie. Het vraagt dat elke danseres zich dienend opstelt, maar op de juiste momenten ook de hoofdrol weet te pakken. Terwijl ik dans, probeer ik steeds als door de ogen van het publiek het toneelbeeld te zien. Waar ontstaat een leegte? Wanneer moet samenhang of een centrum worden geschapen. Wanneer wordt het voorspelbaar? Tegelijkertijd let ik voortdurend op mijn mededanseressen. Waar kan ik bij aanhaken? Of wil ik juist een contrast scheppen? Ik vind het een kick als tijdens de improvisatie spontaan een eenheid ontstaat. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Het helpt dat we al jaren samen dansen, maar het helpt ook dat er simpele 'regels' zijn voor samen dansen. Bijvoorbeeld dat we de bewegingen eenvoudig houden, niet te veel franje toevoegen en niet te snel wisselen. Het helpt ook dat we bewegingen afmaken en niet ineens van richting veranderen. Het was zaterdag 28 november trouwens een geweldig feest en het was een traktatie om te kunnen dansen op de muziek van Sattar al Saadi

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 11 Dec 2015

Jij hebt ook zo ontzettend mooi gedanst! Fijn dat je zo helder in taal uitdrukt waar het daar eigenlijk om gaat. En dat dansimprovisatie je zo veel energie kan geven wanneer je er in zit. Het brengt je volledig naar het hier en nu. Dat laadt je batterijen weer op. Het geeft enorm veel plezier.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 04 Jan 2016

Het was dan ook een prachtige improvisatie die jullie met elkaar hebben neergezet! Dat die paar simpele regels en de verbondenheid met elkaar zoveel moois teweeg kan brengen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Jan 2016

Klopt het was een prachtige dans! Het lijkt gechoreografeerd, zo harmonisch was het. En toch was het pure improvisatie met een onderliggende van tevoren afgesproken structuur.

Henriette
Door

Henriette

op 08 Jan 2016

Het was inderdaad een ontzettend leuk moment - het leek zo voorbij :-) Het intense contact met elkaar, zowel danseres als muzikant, en tegelijk jezelf mogen zijn; zo zou het altijd moeten voelen in het leven! Dat in de dans beleven geeft inderdaad veel energie en kracht en ook de gelegenheid om dat soort situaties te herkennen, stimuleren en creëren - ook buiten de dansvloer.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Jan 2016

Fijn dat je deze ervaringen ook meeneemt naar je dagelijks leven.

Reactie plaatsen