Gratis e-book, Lekker in je lijf dankzij buikdans
E-book buikdansDirect downloaden

Page content

Buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt om te dansen

Buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt om te dansen

Buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt om te dansen. Vind je het moeilijk om op Egyptische muziek te buikdansen?

Dat is heel normaal. Het is een compleet andere muzieksoort dan wat wij in het westen gewend zijn. Je kunt op andere muziek buikdansen. Je kunt op Egyptische popnummers buikdansen. Of je kiest de voor westerse oren vertaalde buikdansmuziek. Maar je mist dan wel een wezenlijk aspect van het buikdansen: expressie van emotie.

Expressie van emotie

Egyptische muziek is een onderdeel van de klassieke Arabische muziektraditie. Klassiek Egyptische muziek * is opgebouwd uit verschillende toonsoorten. Je noemt dit maqam. Deze liggen vast maar de muzikanten kunnen in een bepaald kader wel improviseren. Het ritme mag dan wel vrij geïmproviseerd worden.

*Aangezien mijn expertise Egyptische dans en muziek is zal ik het in het vervolg alleen hebben over Egyptische muziek. 

Luister naar een maqam

Alhoewel wij in de buikdansles zelden op een pure maqam dansen is het handig om het even te horen. Want klassieke Egyptische muziek is meestal opgebouwd vanuit een maqam. Luister bijvoorbeeld naar een maqam bayati en naar een maqam rast. Maqam bayati roept o.a. vreugde en vrouwelijkheid op.

Maqam rast staat voor o.a. kracht.  http://www.tetterettet.nl/lekkerluisteren/taqsim%20in%20maqam%20rast.htm

Buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt om te dansen

Buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt om te dansen. Het is omgekeerd dan bijvoorbeeld in de wals. In de wals staat juist het ritme vast. Op hetzelfde ritme worden dan verschillende liederen gespeeld. In de Arabische maqam ligt de melodielijn vast. en mag er met ritme worden gevarieerd.

Maqam

Je hebt verschillende soorten van maqam. Elke soort roept een andere gemoedstoestand op.  Ik ken een Oostenrijkse muziektherapie studie waarbij verteld word dat de maqams ter bevordering van de genezing kunnen worden ingezet. Ik kan mij dit goed voorstellen aangezien het her-beleven van bepaalde gevoelens soms de poort naar puur plezier is.

Wat betekend dit voor het buikdansen?

Klassiek Egyptische muziek heeft vele gevoelslagen. Wanneer je buikdanst vanuit je gevoel kun je deze subtiele emotie omzetten in buikdans. Dat lukt echter niet met onze westerse ratio. Je moet de aangeleerde enige manier van leren eerst loslaten. Op een gevoelsniveau zal je subtiele verschillen van emotie herkennen. Wanneer je dus buikdanst vanuit je gevoel dan zal je deze muziek snappen.

Kan je niets leren vanuit je gevoel?

Het grote misverstand is er meestal wel dat je niets leert wanneer je buikdanst vanuit je gevoel. Wat wel zo is is dat je eerst niet kan benoemen wat je hebt geleerd. Buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt betekent eigenlijk dat je op de eerste plaats lichaam en geest met elkaar in balans moet brengen. Zo maak je contact met je gevoel.

Je lichaam als instrument

Je lichaam moet open zijn om ter beschikking te staan als instrument. Alleen dan kun je de muziek zichtbaar maken. De maqam laat je kiezen welke laag je wil vertalen. Alhoewel de toonsoorten zijn vastgelegd heb je wel keuze door de gelaagdheid. Heb ik buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt om te dansen?

Je lichaam stemmen

Je moet je lichaam stemmen om te kunnen spelen aldus Mary Fulkerson. Mary Fulkerson was een van mijn dansdocenten in de moderne dans. Zij was een Pioneer en tevens de artistieke directrice van onze studierichting. Ik heb de weldaad daarvan ervaren en gebruik een systeem van oefeningen vooraf aan het buikdansen. Daardoor leert elke vrouw buikdansen ongeacht cultuur, leeftijd en lichaamsbouw.

Wat vind je van het buikdansen vanuit je gevoel?

Wat vind je van het buikdansen vanuit je gevoel? Wat is jouw geheim van het buikdansen vanuit de muziek? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Lekker losgaan vanuit je gevoel

Wil je het ook eens ervaren om lekker los te gaan vanuit je gevoel? En dan tegelijkertijd toch nog wat leren? Leren buikdansen zonder dat je het door hebt?  Kom dan aanstaande zondag 12 mei meedoen met de proefdag in Utrecht. Klik hier voor meer info en om in te schrijven.

Vind je dit artikel nuttig? Deel het met je netwerk op Facebook enz.

Groetjes,
Sabouschka

 

 

Comment Section

4 reacties op “Buikdansmuziek begrijpelijk gemaakt om te dansen


Door Lieke op 10 mei 2019

Dansen vanuit gevoel is puur. En pure emotie. In combinatie met Egyptisch muziek helemaal heerlijk. De muziek die je hier last horen is verstild en zelfs meditatief. Dansen is niet het eerste waar je aan denkt maar wel een uitdaging. Verheug me op zondag.


Door Sabouschka op 11 mei 2019

Het is luistermuziek wat ik hier laat horen. Toch dans ik graag juist ook op luistermuziek. Want dan kan je niet anders dan je lichaam laten meebewegen. Buikdansen is dan meditatie in beweging.

Pure emotie is wat buikdans zo mooi maakt. Jammer dat er in het westen verder juist deze pure emotie eruit word gehaald door de grote nadruk op techniek. Het is alsof we onzeker zijn geworden en alleen door technische hoogstandjes menen te kunnen leren. Jammer want zo missen we de essentie van het buikdansen: de muziek vertaald door het lichaam als pure emotie.


Door Annemieke op 10 mei 2019

Het verwondert mij altijd weer hoe vaak Egyptische muziek mij kan raken en ontroeren.
Vooral wanneer ik met mijn ogen dicht dans, kan ik me helemaal mee laten voeren naar een andere dimensie. Misschien komt dit omdat het zo afwijkt van wat we in het dagelijkse leven horen en zien.
De uitdaging is om bij het dansen met de ogen open, de toeschouwer mee te nemen naar die andere dimensie. Of tenminste een schim van die dimensie te laten zien.


Door Sabouschka op 11 mei 2019

Dat zeg je mooi Annemieke. De toeschouwer meenemen naar die andere dimensie of tenminste een schim ervan te kunnen geven.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.