De kunstenares en haar buikdansende beeld
29 mei 2015 

De kunstenares en haar buikdansende beeld

Een oefening die ik af en toe in mijn buikdanslessen doe is de kunstenares en haar buikdansende beeld. Het is een massage over je kleren heen waarbij je kunstwerk op gegeven moment een bewegend beeld word wat buikdanst. Gisteren heb ik deze oefening gedaan in mijn buikdansles in Amsterdam. Iedereen werd er heerlijk ontspannen van.

Echt aan het genieten

Ik kreeg het feed back dat ze geaard waren en de batterijen volledig hebben kunnen opladen. Ik zag alle vrouwen zo heerlijk buikdansen, soepel, rond en zacht. Ze waren echt aan het genieten. De kunstenares en haar buikdansende beeld heeft zeker ook als een roos geslapen.

Massage maakt je buikdans zacht

De vorige keer legde ik uit hoe je contact maakt en vanuit welke intentie je aanraakt. Dat kun je nalezen in de vorige blog “massage maakt buikdans zacht”. Van daaruit boetseert de kunstenares haar buikdansend beeld.

De kunstenares en haar buikdansende beeld

Hoe brengt de kunstenares haar buikdansende beeld beweging? Als je diegene bent die heeft gegeven dan noem ik je nu hier “de kunstenares”. Als je diegene bent die heeft ontvangen dan noem ik je nu hier “het beeld”. De kunstenares loopt even naar voren om haar beeld te bekijken. Ze ziet mogeljk dat haar beeld meer ontspannen en geaard staat en een zachtere uitstraling heeft. Dat maakt haar blij want het is tenslotte haar werk. Nou ja je doet het samen natuurlijk. Maar als kunstenares mag je trots zijn op je werk. Dan vraagt de kunstenares haar buikdansende beeld om in de beweging van de boom te komen.

Hoe gaat die beweging? 3 stappen:

1.   Het bewegend beeld begint zich af te duwen met een voet.
2.   Ze volgt haar beweging met haar gevoel van het linke been in een kruislingse beweging via haar romp naar haar rechte arm. De rechte arm reikt naar boven met de ellebogen naar boven gericht. Het reiken gebeurt vanuit het duwen.
3,  De rechte elleboog en arm gaat terug naar omlaag terwijl ze zich afduwt met haar rechte been en de beweging in een kruisverbinding naar de tegenoverliggende linke arm laat gaan die dan omhoog gaat.

Hoe boetseren de kunstenaressen verder? 5 stappen:

1.  De kunstenaressen gaan weer achter hun beeld staan.
2.  De kunstenaressen bewegen samen met hun bewegende beelden terwijl ze met hun handen vanaf de linke heup een lijn op de rug van hun beeld trekken naar het rechte schouderblad.
3.  Ze gaan dan met hun hand strijken naar onder de oksel en dan steunen ze de naar boven zwevende rechter arm van onderen.
4.  Belangrijk is het dat de kunstenaressen werkelijk de hele lengte van de arm ondersteunenen tot de vingertoppen. Ze moeten dus meebewegen en continue van rechts naar links en terug naar rechts lopen om telkens een arm te ondersteunen in zijn tocht naar het zweven. Het is dan ook handig als je als kunstenares op zijn minst even groot bent dan je beeld.
5. Na een tijdje komen de beelden tot stilstand. De kunstenaressen lopen weer om het beeld heen om deze van voren te kunnen bekijken. De kunstenares en haar buikdansend beeld komen tot leven.

De beelden gaan buikdansen

Voordat we van rol wisselen gaan de beelden buikdansen. Je neemt als beeld deze ervaring mee in je buikdans. De muziek gaat aan. Het beeld mag helemaal naar binnen gaan en voelen waar ze behoefte aan heeft. Ze mag wel of niet buikdansen en vooral ook beslissen hoe ze gaat bewegen. Ze mag daarbij haar ogen gedeeltelijk gaan sluiten. Kun je de muziek in je toestaan om zo vanuit een diepere plek te gaan buikdansen?

De kunstenares spiegelt de buikdans

De kunstenares spiegelt de buikdans van haar bewegende beeld. Daardoor gaat ze haar versterken. De kunstenares en haar buikdansende beeld zie je zo lekker samen dansen.

Wisselen van rol

Na afloop gaat de kunstenares nog afvoeren. Je legt je open handen plat op de grond  (of op de muur) en hangt bij voorkeur voorover zodat alles wat niet van jou is je terug geeft aan de aarde. Op deze manier hou je geen spanningen van de ander vast.
Nu is er een kort moment om uit te wisselen. Daarna wissel je van rol. Diegene die heeft gegeven ontvangt nu en andersom.

Zachter, ronder, vrouwelijker?

Hoe ging je na deze oefening bewegen als buikdansende beeld? Voelde je bewegingen meer stromen? Waren je bewegingen zachter, ronder, vrouwelijker? Kon je meer voelen hoe je bewoog? Kon je de muziek voelen? Was het weldadiger, lekkerder dan anders? Had het nog effect de week daarop? Laat het ons weten. Deel het met elkaar. Schrijf onder in het kader.

Zacht en ontspannen

Wil je ook lekker zacht en ontspannen zijn? En wil je ook nog swingende heupen? Kom dan meedoen met de korte zomercursus buikdans in Amsterdam. Wanneer je inschrijft voor 31 mei dan ontvang je een aanzienlijke korting. Schrijf je snel in. Klik hier.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter en door de link door te sturen.

Opdat jij gaat stralen!

Groetjes,
Sabouschka

 

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Esther
Door

Esther

op 29 May 2015

Deze oefening is heerlijk om te doen. Het is leuk om als kunstenares je beeld steeds soepeler en meer ontspannen te zien worden. En wanneer je zelf het beeld bent is het heel fijn om te ontvangen. Je voelt dat je eigen beweging steeds zachter en vloeiender gaat worden. En dat merk je heel goed als je aan het einde van de oefening gaat dansen, sommige bewegingen gaan dan vanzelf.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 May 2015

Wat leuk om te horen Esther, dat je het zowel leuk vind om te geven alsook om te ontvangen. Fijn ook dat je het bij het buikdansen merkt dat sommige bewegingen helemaal vanzelf gaan.

Leny
Door

Leny

op 29 May 2015

Gisteren hebben we elkaar als vrouwen een kado gegeven. Via aanraking, zacht, lichte beweging en het volgen van het 'beeld' door jou en ondersteunen kwamen we in een authentic movement. Alle fases kom je tegen bij jezelf, verzet, 'ik ben te moe om te staan', tot jezelf focussen op de ander, jezelf overgeven, genieten van het geven en ontvangen. Ik vond het dansen daarna heerlijk, zacht, vloeiend en ontspannen, met ogen dicht , niets presteren, niets forceren, Zijn bij wat er is en wat zich van binnenuit ontvouwt en ontstaat. Dank je wel Sabouschka voor het aanreiken hiervan!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 May 2015

Dank je wel Leny voor je omschrijving van gevoelens. Soms moeten we inderdaad eerst voelen en aanvaarden wat er is. Dan pas kunnen we dat 'lekker in je lijf gevoel' in onszelf bevrijden. En word buikdansen daarna heerlijk zacht, vloeiend en ontspannen. Ik ben blij om je te zien dansen zonder te presteren. Dan buikdans je zo mooi en vrouwelijk.

Annemiek Wullink
Door

Annemiek Wullink

op 29 May 2015

Door deze buikdansles kon ik meer aarden en dat maakte het voor mij een hele bijzondere ervaring, ik wil dit vaker

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 May 2015

Wat goed om te horen dat je dit vaker wilt. Het is een lievelingsmanier van dansles geven voor mij. Dat is het omdat het zo krachtige resultaten geeft. Wat goed om te horen dat je zo veel beter op je voeten stond. En dat dit je grote wens was toen je de les binnenstapte.

Riëtte
Door

Riëtte

op 29 May 2015

3FM-GIEL-SONG: Begin de dag met 'n dansje, begin de dag met 'n lach, want wie vrolijk kijkt in de morgen, JAAHH, DIE LACHT DE HELE DAG ! https://youtu.be/Q_DQt-zcJx0 Dit liedje geeft weer hoe ik me voelde na afgelopen woensdag ! Het was een geweldige avond ! Ik was als eerste aan de beurt om beeld te worden met iemand van ongeveer dezelfde 'kleinte' om elkaar te boetseren. De sfeer was relaxed en ik onderging de hands on massage, wat mij goed deed. Ik voelde de rust en intentie in mij overslaan. De armen bewegen met de juiste ondersteuning. Nu gaat de muziek aan... En ik zonk echt in de muziek ! Er was een gevoel alsof ik alles om me heen vergat en ik bleef minutenlang in die heerlijke armbewegingen ! Toen de muziek wat veranderde wilde ik meer bewegen en deed dat ook. Het waren wat snellere bewegingen, maar het ging als vanzelf ! Het was een vrij lang muziek stuk, hoe heette het ook alweer, Sabouschka ?, maar ik bleef gewoon doordansen en was niet moe, maar zat buitengewoon goed in mn vel ! Ik was zo dankbaar dat ik dit beeld mocht zijn en bedankte mijn Kunstenares hartelijk ! Nu mocht ik zelf hands on geven en met de energie die ik had gekregen lukte dat ook. Ik boetseerde zoals ik me voelde, dat ging ook vanzelf ! Toen het beeld mocht bewegen spiegelde ik met haar mee, het was zo leuk, ik werd er blij van ! Ook hier voelde ik de bewegingen bij mezelf meer stromen. Ik kon meer voelen hoe ik bewoog en ik liet het ook toe ! Ik zat echt totaal niet in het denken !! Dankjewel Sabouschka voor deze mooie les X Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 May 2015

Wat goed dat je hebt ervaren hoe het is om in de muziek te duiken en alles om je heen even te vergeten. Ik zag je inderdaad lekker buikdansen. Het lied heet Ouloulouli (zeg het mij, ik zeg de waarheid hij houd van haar) en het origineel is van Abdoul Halim Hafez, de zanger met de gouden stem.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 31 May 2015

Hoi Sabouschka, Deze oefening, maar dat geldt voor veel van jouw oefeningen, leidt tot meer bewustzijn van je lichaam en hoe je beweegt. Zulke oefeningen helpen mij om de 'oorsprong' van bewegingen te vinden en daardoor krijg ik meer vrijheid van bewegen. De boom vind ik een fantastische oefening. De beweging begint in je voeten en stroomt door je lichaam naar je vingertoppen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Jun 2015

Fijn dat je aangeeft dat zulke oefeningen je ook helpen om de 'oorsprong' van bewegingen te vinden. Dat je daardoor meer vrijheid verkrijgt. Doordat jij dat laat weten zien ook anderen dat mijn oefeningen - die niet altijd op het eerste gezicht met buikdans te maken blijken te hebben - degelijk wel ermee te maken hebben. Bewustzijn geeft vrijheid. Lichaamsbewustzijn leidt naar lichaamsbeheersing. Dat leidt naar vrijheid in je buikdans.

jacqueline
Door

jacqueline

op 04 Jun 2015

Ja , wat een heerlijke oefening. Het is vanuit de haptotherapie bezien een mooie manier om "je hele lichaam te gaan bewonen". Voor mij werkt het zo dat ik mij bewust wordt van mijn "geheel" zijn. Dan vloeit de armbeweging voort vanuit de afzet in mijn voeten. Ik blijft dat een fantastische ervaring vinden!! Ik ga sowieso altijd vrolijk naar huis na het dansen :-) maar dan helemaal!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Jun 2015

Van top tot teen in je lichaam bewust te zijn. Dat is in je lichaam wonen. Leuk dat dit in de haptotherapie ook zo word benoemd. Super gaaf dat deze oefening maakt dat je verbonden bent in body en mind. Dat je vanuit je heelheid buikdanst. Leuk dat je dit een fantastische ervaring vind. Een dat je nog blijer naar huis gaat na de buikdansles dan anders.

Reactie plaatsen