De Tantra van het buikdansen

De Tantra van het buikdansen gaat daarover dat je er echt mag zijn. Met alles erop en eraan. Ook met wat je zelf niet leuk vind aan jezelf. Doel is het om je innerlijke rechter te ontslaan en in de vrije expressie van je buikdans op te gaan.

Wat is Tantra?

Tantra heeft te maken met het aanvaarden van wat zich aandient. Sterker nog het gaat daarom om te omhelsen van wat is. Veel mensen denken dat Tantra alleen maar seksuele poses kent. Dat is echter alleen maar één aspect van het geheel. Natuurlijk is dit een niet te onderschatten aspect. Maar Tantra gaat in eerste instantie niet om seks. Het gaat om  bewustzijnsverruiming en de bevrijding van conditioneringen.

Meditatie is een belangrijk middel

Meditatie is een belangrijk middel voor de confrontatie van moeilijke omstandigheden en het overwinnen van angsten en blokkades.

Waar komt Tantra voor?

Tantra komt voor in de Vedische geschriften, het hindoeisme, boeddhisme en janaisme.’Tan’ betekent in het Sanskriet ‘expansie’ en ‘tra’ betekent ‘bevrijding.

Wat heeft buikdans met Tantra te maken?

Niet alle buikdans heeft te maken met Tantra. Je kunt buikdans wel inzetten om tantra te beoefenenen. Als je beweging en dans als meditatie doet dan kom je daar veel dichter bij. Het buikdansen van binnenuit van pure belly dance is een bewegingsmeditatie, elke buikdansles opnieuw.

Naar binnen gerichte aandacht

De naar binnen gerichte aandacht bij de oefeningen vooraf maakt  dat je emoties waarneemt. Soms kunnen dat ook onaangename emoties zijn. Door deze emoties er te laten zijn, je er niet tegen te verzetten, maar je aandacht eenvoudig te richten op waar je mee bezig bent, veranderen ze. Zo word je uiteindelijk bevrijd van deze onaangename emoties. Daarachter zit vreugde.

 Tantra en vrije dansexpressie

Tantra heeft als ideaal om problemen en obstakels niet uit de weg te gaan en verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven. Het gaat om het confronteren en  overwinnen van geconditioneerde emoties. In vrije dansexpressie confronteer je in het begin je onvermogen om zelf vorm te geven aan je eigen buikdans. Je neemt er verantwoordelijkheid voor om – desondanks dat je nog niet weet hoe – het toch te proberen om gewoon te buikdansen. De oefeningen vooraf in combinatie met vrije dansexpressie bevrijden je van blokkades en laten je emoties stromen.

Hoe probeer je zelf vorm te geven aan je buikdans?

Je probeert zelf vorm te geven aan je buikdans door de eerste stappen te nemen. Je kunt daarvoor een of twee basistechnieken  gebruiken, één voor de melodie en één voor het ritme. Of je neemt het lekker in je lijf gevoel na een oefening als leidraad voor de vrije expressie in je buikdans. Dan voel je de beweging en dat geeft de sensuele expressie die zo typisch is voor buikdans. Blijf zo lang in een beweging zoals dat goed voelt. Confronteer en overwin je gevoel dat je zou moeten wisselen van beweging.

Bij pure belly dance gaat het om verantwoordelijkheid te nemen voor je lekker in je lijf gevoel

Vrije dansexpressie is een uiterst geschikt middel om je lekker in je lijf gevoel steeds weer op te zoeken. Bij pure belly dance neem je de verantwoordelijkheid ervoor om zo goed voor jezelf te zorgen. Je probeert steeds zo te bewegen en te dansen dat het goed voelt.

Man vrouw verhoudingen

Dat je als vrouw ook naar je zachte introverte, ontvankelijke en aanhankelijke kant mag luisteren en deze tot expressie brengt in je buikdans maakt je weer meer vrouw. We leven allemaal in een mannelijke wereld. We moeten de hele dag op ons werk onze man staan. We maken testosteron aan op jacht naar resultaten. Daar is niets mis mee want ook als vrouw heb je wat mannelijke hormonen nodig. Maar de aanmaak van mannelijke hormonen vermindert stress alleen bij de man.

Als vrouw heb je oxytocine nodig

Als vrouw heb je o.a. oxytocine nodig. Deze maak je aan in verzorgende taken en in het zich delen met andere vrouwen onderling. Hoe minder jij gestrest bent hoe vrouwelijker je word.
Hoe vrouwelijker je word des te mannelijker je mannelijke partner word of  – als je alleen bent –  diegene die je aan gaat trekken.

In Tantra trainingen is er een onderdeel waar vrouwen apart zijn

In tantra trainingen heb je altijd ook een onderdeel waar de vrouwen en mannen apart van elkaar zijn. Als je met andere vrouwen apart van mannen bent – voor een paar uurtjes per week of per maand-  dan ga je onderdompelen in vrouwelijke energie. Die doe je op bij elkaar. Als je dan ook nog vorm geeft aan je sensualiteit door vanuit je gevoel te buikdansen en dat dan ook aan elkaar te laten zien laad je weer helemaal op.

Wat helpt jou om je op en top vrouw te voelen?

Laat ons weten wat je helpt om je op en top vrouw te voelen. Wat is jouw geheim? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Geen zin meer in om altijd maar je man te staan?

Geen zin meer om altijd maar je man te staan? Wil je liever eens per week onderdompelen in vrouwelijkheid? Kom naar de buikdanslessen in  Amsterdam op de woensdagen vanaf 14 januari of naar de buikdanslessen in Haarlem op de donderdagen vanaf 15 januari 2015.

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 28 Nov 2014

Goedemorgen, tantra en mantra, twee woorden die voor mij aan elkaar verbonden zijn. De mantra is een herhalend woord of geluid wat je continue in jezelf of hardop herhaalt tijdens je meditatie. Als kind ben ik met mn vader en mn broertje aan Transcendente Meditatie gaan doen eind jaren 70. Toen was Maharishi Mahesh Yogi een bekendheid uit India die de wereld veroverde. Het grappige is dat ik na al die jaren nog steeds mn mantra weet en ook niet meer vergeet. Elke keer als er iets met spanning gebeurt komt die mantra als vanzelf weer bij me boven en dan denk ik Hai, daar is mn helper weer ! Ik word er rustig van, ga beter en dieper ademhalen en meestal verdwijnt na verloop van tijd ook de spanning ! Het is iets wat altijd bij me blijft. Ik moet zeggen dat ik het bij buikdansen nog nooit heb opgeroepen omdat ik dan in een voor mij nieuwe en andere sfeer ben die niet spannend of stressvol is en de mantra dus ook niet komt. Het is voor mij nu ook een uitdaging om de mantra in te voeren bij mijn thuis oefeningen en dansen op die mooie Egyptische muziek ! Om me op en top vrouw te voelen vind ik kleding, haar en make-up de belangrijkste zaken en daar besteed ik dan ook aandacht aan. Het samenzijn met mijn 'zusters' in de lessen geeft mij zo'n fijn gevoel dat als ik thuis ben woensdagavond mijn vriend altijd zegt, 'je hebt weer een leuke les gehad he ! Je lacht en bent dan vrolijk van je les na afloop !' Dat geeft het beste aan dat ik geniet van die vrouwenuurtjes op de woensdagavonden en ik zal dan ook niet gauw een les over slaan...! Liefs Riëtte X

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Dec 2014

Te gek Riëtte dat je als kind met je vader en broertje Transcendente meditatie hebt gedaan! Ik heb zelf ook jarenlang Indiase Bhajans in het Sanskriet gezongen nadat ik van mijn lange eerste reis uit India terug kwam. Ook ik heb bepaalde mantra's herhaalt bij plankenkoorts voor een optreden, altijd net voordat ik opkwam. Wat fijn dat je mijn buikdanslessen nog nooit als stressvol hebt ervaren. Daar ben ik blij om dat te horen. Ik doe ook mijn best om ervoor te zorgen dat er een goede ontspannen sfeer heerst in de buikdansles en dat er geen competitie opkomt. Fijn dat je vriend het altijd aan je ziet dat de buikdansles Amsterdam op de woensdag avond je goed doet. Schoonheid en vrouwelijkheid komen van binnen en van buiten. Fijn dat je daar ook buiten de buikdansles om aandacht aan besteed.

Else
Door

Else

op 28 Nov 2014

Kijk heel erg uit naar deze lessen vanaf 15 januari, Sabouschka, heb er vertrouwen in. Zeker gezien de ervaringen die ik opgedaan heb met de afgelopen lessen. Sinds kort oefen ik door vaak dansend door mijn huis te gaan. En als ik lekkere muziek hoor wil ik bewegen. Ik merk dat ik innerlijk en uiterlijk steeds lichtvoetiger wordt. Bijzonder! De afgelopen jaren bestond inderdaad uit "mijn mannetje" staan, de gevolgen zijn voelbaar en zichtbaar in mijn denken en in mijn lichaam. Niet fijn. Ik besef dat dit allemaal zijn functie heeft gehad, het heeft mij ook bewuster en rijker gemaakt. (Hopelijk ook degenen tegen wie ik heb moeten vechten). Maar ik verlang er naar nu die vrouwelijke energie weer tot leven te brengen. Mijn lichaam verzet zich nog wel stevig, onder andere door moeheid en pijn in mijn (onder)rug. Maar dat komt wel.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Dec 2014

Lieve Else, Ik was positief verast erover hoe soepel je afgelopen donderdag bewoog op de grond. Ik bewonder je inzet. Fijn om te horen dat mijn buikdanslessen je goed doen en dat je vertrouwen in jouw ontwikkelingsproces hebt Moeheid en pijn in de onderrug kan een teken zijn dat lang vastgehouden spanningen daar loskomen. Hou het in de gaten of het van dit soort pijn is (de deugddoende pijn) of pijn die aangeeft dat er iets niet goed zit. Bij de laatste is de weg naar een goede fysiotherapeut een aanrader. Deugddoende pijn gaat vanzelf wel over. Dat je dansend door het huis loopt op lekkere muziek is helemaal tof. Fijn dat je uitkijkt naar de volgende lesreeks vanaf 15 januari weer. We zien elkaar donderdag weer. Groetjes, Sabouschka

Else
Door

Else

op 02 Dec 2014

Hey Sabouschka, dank je, ook voor de tips, ik houd het in de gaten. Het is een rare tegenstelling, aan de ene kant merk ik mijn soepelheid, maar aan de andere kant die stramheid waar ik steeds doorheen moet breken. De pijn in mijn rug is nog niet weg, maar het gaat wel iets beter. Denk zelf dat het een "deugddoende" pijn is. Tot donderdag! Groetjes, Else

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Dec 2014

Bewust worden van eerst de pijn en dan pas kun je ze loslaten. Daaronder zit je souplesse verborgen. Dat zie je goed dat het een rare tegenstelling is. Weet niet of ik het doorheen breken zou noemen. Kan ook zachter en geleidelijk. Geef jezelf de tijd en ruimte. Wees zacht en lief tegen jezelf ook in de manier van hoe je beweegt. Niets forceren. Wel fijn dat de pijn in je rug wat minder is.

Else
Door

Else

op 03 Dec 2014

Ja, daar heb je gelijk in, mild zijn voor jezelf. Interessant trouwens wat het lichaam je probeert te vertellen over je denken en je overtuigingen.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 03 Dec 2014

Dat klopt.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Dec 2014

Ik ben blij dat we gisteren in de buikdansles samen de oorzaak van je rugpijn hebben kunnen vinden, Else. De strekoefening die je veel thuis doet - en aan mij liet zien - gaf mij de hint. Dat omdat je dan je lichaam op een manier gebruikt die niet bevorderlijk is. Toen ik bij je kwam en samen met jou een andere bekkenstand liet vinden, gaf je aan dat je deze houding nog niet gewent bent. Je hebt in de dans dan vaker deze nieuwe bekkenstand weer opgezocht. Op deze manier kan het dan integreren en je steeds meer eigen worden.

Else
Door

Else

op 08 Dec 2014

Hoop inderdaad dat dit de oorzaak is en dat het opgelost kan worden met een andere houding. Een andere houding aanleren is niet simpel, maar ik stel mij er voor open ;-)

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Dec 2014

Wat goed dat je daarvoor open stelt. Dat is de eerste stap. Het is niet simpel. Als je jezelf vergeeft daarvoor dat het niet altijd zal lukken dan krijg je er op gegeven moment er plezier bij. Dan kun je kiezen tussen beide houdingen. Dat is vrijheid.

Else
Door

Else

op 09 Dec 2014

Ja, Sabouschka, ben het helemaal met je eens. Ik zie het maar als een avontuur met de hoop toch nog eens van mijn rugklachten af te komen. En wat is er mooier dan het op deze manier te doen, door middel van het vrouwelijke buikdansen!

Claire
Door

Claire

op 04 Dec 2014

Leuk article Sabouschka! Danzij jou lessen heb ik dat meditatief aspect van dansen uit jezelf kunnen genieten. Het is zelfs heel belangrijk voor mij geworden! Het is zo fijn uit mijn drukke hoofd te kunnen stappen en in mijn lijf en emoties te komen en die te dansen in de muziek.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 05 Dec 2014

Wat goed Claire dat je daardoor nu tools hebt om uit je drukke hoofd te komen. Het voelend waarnemen van je lichaam en het dansen vanuit de muziek is inderdaad een van de beste remedies tegen stress.

jacqueline
Door

jacqueline

op 06 Dec 2014

Leuke vraag: wat helpt mij mij op en top vrouw te voelen? Kleding en uiterlijke verzorging vindt ik ook heel belangrijk. Door daar echt even tijd voor vrij te maken en zorg aan mezelf te besteden verzorg ik als het ware ook de "binnenkant", merk ik. Door mijn zorgen wat te kunnen delen verzacht ik ook een beetje. En door het dansen kom ik weer vol in mijzelf te staan. Om van daaruit contact te maken met al die andere prachtige danseressen, vind ik vrouwelijkheid ten top!! Oh ja, het dansen gehuld in rokken en sjaals met alles erop en eraan nodigt voor mij nog meer uit mijn fantasie en creativiteit te laten stromen. Heerlijk!

Else
Door

Else

op 09 Dec 2014

Geen woord aan toe te voegen, Jacqueline, zo ervaar ik het ook!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 07 Dec 2014

Echt even tijd maken voor jezelf en aan je uiterlijke verzorging besteden is belangrijk. Dan vertroetel je jezelf en zorg je ervoor dat je een mooie vrouw blijft. Grappig dat dit dan ook positief op je binnenkant werkt. Fijn dat het delen van je zorgen verzachtend werkt. Daarvoor zijn wij vrouwen onder elkaar. Goed dat het buikdansen je helpt om weer vol in je eigen kracht te staan! Je beschrijft het zo verleidelijk: het buikdansen gehuld in lange rokken en sjaals samen met andere prachtig buikdansende vrouwen.... Dat geeft een boost aan je creatieve scheppende vermogens! Dat veroorzaakt dan weer passie en levensvreugde.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 09 Dec 2014

Fijn Else dat je het als groot avontuur ziet.

Reactie plaatsen