Gevorderde Buikdanseressen

Gevorderde buikdanseressen spelen met danstechniek. Ze kunnen verschillende lichaamsdelen onafhankelijk van elkaar laten bewegen. Ze doen dat met het grootste gemak.

Het lichaam went langzaam aan het isoleren van verschillende lichaamsdelen. Op gegeven moment lukt het je zelfs om verschillende lichaamsdelen geisoleerd te bewegen op verschillende ritmes. Gevorderde buikdanseressen geeft dat spel veel plezier.

Gevorderde buikdanseressen doen ook deze variaties op de staande acht

1.) Romp stil houden (isolatietechniek)
2.) Shimmies toevoegen

Romp stil houden

Je pobeert je romp stil te houden. Doe dat dan wel zonder te bevriezen. Dat is een zeer gevorderde beweging. Je leert dit geleidelijk aan. Mijn ervaring is dat je dit na 4 jaar pas echt beheerst. Als je dat weet dan hoef je ook niet druk om te maken. Als je elke dag oefent gaat het wel veel sneller. Maar waarom zou het sneller moeten? Speel met de bewegingen zoals ik ze heb beschreven in mijn vorige blog “heupwiegend buikdansen”.Je kunt het lichaam namelijk niet forceren. Geniet dan eerst vooral van al die andere variaties. Met het oefenen van deze variaties kom je ongemerkt opeens hier aan. Dan veras je jezelf.En heb je een doorbraak.

Shimmies toevoegen

Gevorderde buikdanseressen voegen shimmies toe in de staande figuur 8. De beschrijving hoe je shimmies maakt lees je in mijn blog: “shimmies laten billen, heupen, buik trillen”. Let wel op dat dit een zeer gevorderde variant is.

Isolatietechniek

Als je te vroeg begint met de isolatietechniek dan heb je kans dat je de weg naar je gevoelsexpressie afsnijdt. Want als je dit princiepe toepast als je lichaam daar nog niet klaar voor is dan gebeurt dit ten koste van de flow. Als je pas bent begonnen dan is je lichaam daar nog niet aan toe. Dan stokt je adem en verstijf je alleen maar. Ik heb vroeger vaak leerlingen voorstellingen van anderen gezien met allemaal stijve westerse buikdanseressen. Dat fenomeen heb ik in geen andere dansstijl geobserveerd. Ik vroeg mij altijd af waar dit vandaan komt.

Neem de tijd en geniet van onderweg

Waarom zat er zo weinig adem en flow in de lijven van buikdansende vrouwen van eigen bodem? Ik weet ondertussen dat dit komt doordat de isolatietechniek te vroeg werd aangeleerd. In technische buikdanslessen van maar 5 kwartier werd dit te snel aangeleerd. Het lichaam word dan geacht met eén lichaamsdeel bewegingen te maken terwijl de rest van het lichaam stil blijft. In de meeste gevallen moet je echter eerst nog leren met het hele lichaam te bewegen (full body movement). Deze stap word dan overgeslagen. Want mensen willen over het algemeen snel iets laten zien wat ze hebben geleerd. Mijn tip: neem de tijd en geniet van onderweg. Buikdans voor jezelf en veel later pas voor de ander.

Gemak

Wat gebeurt er dan als het lichaam te snel word gevraagd om te isoleren? Dan worden de bewegingen onnatuurlijk. Buikans komt dan gekunsteld over. Je onderbreekt zo de natuurlijke samenhang van de lichaamsdelen onderling. De  coördinatie word verstoord. De adem stokt. De flow gaat weg. Je bereikt dan het tegenovergstelde van wat je met buikdans anders zou bereiken: stijf i.p.v. soepel, ongecoördineerd i.p.v. elegant.

Mijn tip

Mijn tip is: laat isolatie vanzelf ontstaan, vanuit gemak. Gemak ontstaat vanzelf naarmate je langer aan het buikdansen bent. Gevorderde buikdanseressen buikdansen vanuit gemak. Het lijkt daardoor alsof alle bewegingen in buikdans heel erg makkelijk zijn. Ik ga je ook nog een geheim verklappen:dat zijn ze ook. Wanneer jij vanuit je gevoel buikdanst en je nergens druk over maakt dan zal je ook als beginner vanuit gemak buikdansen.

Heupwiegend buikdansen

Heupwiegend buikdansen doe je o.a. in alle variaties van de figuur 8. Dit wel onder de voorwaarde dat je geen stappen overslaat. Als beginner zal je niet heupwiegend buikdansen terwijl je ook nog isoleerd. Dan moet je kiezen tussen deze 2: heupwiegend blijven buikdansen of stijfjes isoleren.

Je tweede natuur

Als je al vele jaren buikdanst zal het je wel makkelijk afgaan. De bewegingen worden namelijk je tweede natuur.

Plezier in je beweging en expressie beleven of perfecte danstechniek?

Wat vind jij belangrijker: plezier in je beweging en expressie beleven of perfecte danstechniek? Kun je dit nog even toelichten met het waarom? Ik ben heel erg benieuwd naar wat je schrijft. Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Facebook

Deel deze blog op je Facebook. Gebruik de knop hieronder.

Opdat jij gaat stralen!

xxx

Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Iris
Door

Iris

op 15 May 2015

Ha Sabouschka, lekker bewegen is voor mij het belangrijkst. Ik vind het juist zo fijn dat de beweging door mijn hele lijf stroomt. Daardoor voel ik me lekker soepel (ook al zit ik elke werkdag de hele dag achter de pc) en vrouwelijk. Woensdag ben ik hopelijk weer van de partij!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 May 2015

Fijn dat het je soepel houd dat je beweging door je hele lijf stroomt. En dat desondanks hele dagen achter de pc. Lekker bewegen en je vrouw zijn vieren. Dat is buikdansen. Super tof dat je dat ook zo ervaart. Leuk dat je woensdag weer komt! Ik verheug me om jou weer te zien.

Stephanie
Door

Stephanie

op 15 May 2015

Grappig ik had net een concert van Michael Prins en stond heupwiegend op de muziek mee te dansen. Ik liet gewoon mijn heupen vanzelf bewegen.. Net of je er niks voor hoeft te doen.. Het gaat vanzelf, op eigen tempo/ritme.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 May 2015

Wat leuk om te horen Stephanie. Wat in de buikdansles gebeurt dat neem je mee naar je verdere leven. Je kent de ervaring van dat het je overkomt door je te laten gaan uit de buikdansles. Want we effenen de weg daar naartoe elke week. Alle oefeningen zijn daarop gericht. Super leuk om te horen dat het je ook overkwam op een concert met compleet andere muziek.

Riëtte
Door

Riëtte

op 15 May 2015

Ja, nu ben ik er ook achter dat ik gá voor het plezier en nu ook begrijp dat ik niet zo hardnekkig aan de techniek moet vasthouden ! Dat levert dan ook niets op, behalve in mn denken blijven en mislukken van wat ik wilde doen...Zoals ik de laatste tijd bezig ben bevalt mij heel goed en ik laat dingen dan gewoon gebeuren ! De expressie komt dan vanzelf mee omdat ik het zo leuk vind !Laatst toen ik een 80's nummer luisterde begon ik daar ook op te buikdansen en dat ging wonderwel ! Ook omdat ik vroeger fan was van dat nummer > https://youtu.be/_w4Xulsjo5I dus het goed ken. Ook het heupwiegen ging daarbij, waar mogelijk. Dit was zo leuk !Ook wat Iris schrijft ervaar ik; de beweging stroomt door het hele lijf. Ik blijf nu geduldig wachten tot het gemak zich aandient en heupwieg ik vrolijk verder ! X Riëtte

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 May 2015

Wat goed Riette, dat je nu voor het plezier gaat in de buikdans waardoor de techniek als vanzelf integreert. Dat je een beweging inzet op de muziek en ze zichzelf laat ontwikkelen vanuit de basis. Dat je het laat gebeuren en je genot van het buikdansen volgt. Dat je zo ook ervaart dat de beweging door je hele lichaam stroomt. Ga lekker verder zo!

Svetlana
Door

Svetlana

op 17 May 2015

Ik vind het heel mooi, als danseres kan perfect bewegen . Het duurt jaren lang om dat te bereiken. Nu dans ik bachata en je moet ook met vershillende delen van je lichaam bewegen!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 May 2015

Ik snap het dat je dat mooi vind Svetlana. Ik hou ook van precisie en ontwikkelde beweging in dans. Techniek en gevoel, lichaamsbewustzijn en lichaamsbeheersing, precisie en flow. Toch beweer ik dat perfectie niet bestaat. Ontwikkeling in dans heeft plateaus. Zodra je op een plateau aankomt dan wil je weer verder. Zo blijft de danser zichzelf altijd weer vernieuwen. Daarom kun je ook als beginner al genieten van het buikdansen en kom je vanzelf naar het volgende plateau als je maar lang genoeg doorgaat. Precisie ontwikkelt zich door oefening en herhaling. Denken - en het lichaam om iets vragen wat nog niet kan - helpt niet. Het pakken van alle niveaus tegelijkertijd, het volgen van de muziek, intelligent bewegen (lichaamsbeheersing) en flow, gevoelsexpressie en uitstraling vind ik belangrijk. Het is een boeiend proces en zal nooit saai worden. Dit alles geld voor alle dans-, expressie- en bewegingsvormen. Veel plezier met de bachata.

Sa'adia
Door

Sa'adia

op 19 Jun 2015

Vrij bewegen vind ik veel belangrijker dan techniek. Als ik helemaal vrij ben in de dans interesseert het me niet of ik voldoende variatie aanbreng, de bewegingen perfect uitvoer en mijn lijf voldoende isoleer. Aan techniek werk ik elke dag een paar minuten voor de spiegel, meestal tijdens het tandenpoetsen. Ik oefen niet te lang en maak het niet te ingewikkeld. Ik bekijk dan het effect van de beweging en mijn lichaamshouding. Zo blijf oefenen tot de beweging gemakkelijk gaat en compleet natuurlijk aanvoelt. En dan, zomaar opeens, verschijnt zo'n beweging als vanzelf als ik dans. Soms kan dat maanden, zelf jaren duren en dat is goed, want in de tussentijd houd ik gewoon de vrijheid van lekker dansen, zonder te hoeven nadenken.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 Jun 2015

Fantastisch welk (leer) proces je hier beschrijft. Dat zou iedereen moeten lezen! Het omschrijft ook exact de manier van hoe ik dansles geef.

Reactie plaatsen