Hoe dans je met de sluier?

Hoe dans je met de sluier? Alhoewel het niet authentiek oosters is zo spreekt het wel tot de verbeelding. Een buikdanseres met een wapperende sluier zien wij graag.

Eerst moet je weten waar je een sluier kan kopen. Want met je eigen sluier dansen is beter dan met de sluier van je lerares. Je bouwt namelijk een relatie op met je sluier. Je eigen sluier voelt daardoor anders. Je went helemaal aan hem. Zo kun je jezelf het buikdansen met de sluier sneller eigen maken.

Kijk hoe die vliegt

Je hoeft niet persé naar een buikdanswinkel. Je kunt ook naar een stoffenwinkel, Indiaase winkel of bepaalde markten afstruinen. Zorg ervoor dat de stof wappert. Je kunt in de stoffenzaak een stuk van de rol pakken en hem in de lucht gooien. Dan kijk je hoe die vliegt. Organza, chiffon, zijde zijn stoffen die geschikt zijn. Hoe dans je met de sluier?Je wil hem laten vliegen.

Hoe groot moet je sluier zijn?

Hoe groot je sluier moet zijn is afhankelijk van je eigen lichaamslengte. Zorg ervoor dat hij 10 – 20 cm langer is dan je beide uitgestrekte armen samen. De breedte meet je vanaf schouderhoogte. Dan mag je sluier niet helemaal tot aan je voeten komen. Ideaal is wanneer hij tot net onder je knieën komt. Ik heb verschillende sluiers. Sommigen gaan bijna tot aan mijn voeten en anderen bedekken net mijn buik.

Makkelijker om te handhaven

Hoe dans je met de sluier? Wanneer je net begint met een sluier te dansen dan is een wat minder brede sluier veililger en makkelijker om te handhaven. Hij is dan wat smaller en de kans dat je erop trapt is klein.

Hoe houd je de sluier vast?

Traditioneel pak je de sluier tussen wijsvinger en middenvinger.Dat ziet er elegant uit. Je kunt hem ook tussen duim en wijsvinger vasthouden. De beroemde Amerikaanse buikdanseres Eleni Lentini heeft op gegeven moment ontdekt dat ze alle regels hierontremd los kan laten. Vanuit een achtergrond van niet alleen buikdans maar ook Japanse Butoh schildert zij als het ware met de slueir in de ruimte.

Speels je lichaam omhullen

Afhankelijk ervan of je wlt dat de sluier speels je lichaam omhult of je als een Jeanne D”Arc ermee door de lucht vliegt houd je de sluier losjes of strak tussen je armen.

Hoe dans je met de sluier?

Ik houd ervan om bij een optreden met een wapperende sluier binnen te komen. Ik houd hem strak boven mijn hoofd. Ik loop dan zeer dynamisch. Rennen dames, energie! Zo laat ik mijn sluier mooi in de lucht zweven. Op andere momenten in de muziek omhels ik mijn lichaam zachtjes in het vloeiende doek. Wanneer ik de nadruk weer volledig op mijn heupen wil richten dan houd ik de sluier stil achter mij.

Extensie van je lichaam

Hoe dans je met de sluier? Het meest belangrijke is het dat je de sluier ziet als een extensie van je lichaam. Speel ermee. Laat jezelf verassen wat vcor vormen hij kan maken.
Hoe vind jij het dansen met de sluier?

Hoe vind jij het dansen met de sluier?

Hoe vind jij het dansen met de sluier? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Deel deze blog met je vrienden op Facebook, Twitter, Whatsapp enz.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Sa'adia
Door

Sa'adia

op 13 May 2016

Een sluier vind ik prachtig met draaien of gewoon lopen door de ruimte. Ook gebruik ik de sluier om vormen mee te maken of mezelf deels te verbergen. Mijn vriendje is de sluier nog steeds niet helemaal. Ik mis bewegingsvrijheid van mijn handen en armen. Dus ja, ik dans vooral ánders met sluier. Vaak ervaar ik de sluier als een attribuut dat tussen mij en overgave aan de muziek kan staan.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 17 May 2016

Ik kan mij dat helemaal voorstellen dat je de bewegingsvrijheid van je armen en handen mist. Wel fijn dat het dansen met de sluier maakt dat je anders danst. Zo creëer je contrast. Dan kom je wervelend binnen met de sluier om hem na een aantal draaingen weg te doen. Net zoals de Egyptische buikdanseressen dat doen. Waarnaar je helemaal opgaat in de muziek en je beweging helemaal doorloopt tot je vingertoppen..

Sarah
Door

Sarah

op 14 May 2016

Mijn vriendje is het ook niet. Ik vind het nog steeds heel moeilijk en heb vaak het gevoel dat ik mijn armen niet goed houd (zoals ook op de foto boven haha). Ik ben wel blij dat weer er af en toe mee dansen in de klassieke les, anders zou ik het nooit proberen.

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 17 May 2016

Soms is je gevoel net iets anders dan hoe het eruit ziet. Je houd je armen wel goed, zowel in de les alsook op de foto. Mogelijk is jouw armgebruik met sluier anders dan zonder sluier. Want hier op de foto zie ik je meer in de traditionele armhouding zoals Taheyya Karioca. Normaliter zie ik je meestal modern klassiek buikdansen zoals Samia Gamal. Waarbij je jouw armen veel meer strekt en spreid en in de ruimte reikt. Beide stijlen zijn mooi. Ontsla die innerlijke rechter en geniet van de verschillen in je eigen stijl van buikdansen! Je bent een mooie danseres!

Riëtte
Door

Riëtte

op 14 May 2016

Hallo allemaal ! Ik merk juist als ik 'mijn vriendje de sluier' tussen mijn handen heb....hihi, ik me minder met de bewegingen van mn armen en handen hoef bezig te houden en me meer op mn voeten, benen en heupen kan concentreren. De sluier dwarrelt dan wel heerlijk zelf, wisselend van hoog naar laag, van voren naar achteren en open of gesloten. En als mijn heupen dan de aandacht krijgen, probeer ik juist iets te doen op de muziek als ik de sluier achter en laag heb. Het leid als het ware op dat moment mn concentratie minder naar mn armen en handen wat voor mi weer betekend dat ik me goed voel met de sluier in mn handen. Laat het zijn dat dit misschien een extra houvast en steun in de dans voor mij betekend waarin ik deel met die sluier in plaats van 'in mn eentje ' te staan dansen ! (een hele psychologische uitweiding) Liefs Riëtte en fijne Pinksteren XX

Sabouschka-
Door

Sabouschka-

op 17 May 2016

Je psychologische uitwijding is heel goed Riëtte. Op deze manier accepteer je makkelijker dat je een huis bouwt van beneden naar boven. Wat zich vertaald in het leren van dans: dat je eerst voeten en benen moet integreren met je romp. Pas daarna kom je aan de verfijning van armen en handen. Vanuit de basis van stevige voeten, benen en heupen vertaald zich de soeplesse naar je buik en ruggengraat. Vanuit je rug integreer je armen en handen waarmee je daarna je gevoel tot uitdukking brengt. Met de sluier voelt het alsof je deze stap niet eens nodig hebt. Het ziet er gelijk al mooi uit.

jacqueline
Door

jacqueline

op 19 May 2016

Het dansen met een sluier bevalt mij wel. Het is nieuw voor mij ( met dank aan Jamilla heb ik er nu zelf een) maar ik merk ook welke mogelijkheden het geeft. Het is inderdaad een verlenging van mijn eigen lichaam. Ik vind het heel mooi als het echt wappert maar dan moet ik ook grote energieke bewegingen maken. Dat resulteerde in het begin tot veel draaien wat mij erg misselijk maakte! Door jouw tips merk ik dat ook zonder draaien mooie bewegingen en wapperende effecten kunnen ontstaan. ik heb zeker nog niet alle mogelijkheden ontdekt in deze reeks lessen! Leuk om zo te blijven spelen en te ontdekken!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 19 May 2016

Wat fijn dat je wat aan mijn tips hebt gehad. Ik vind je ook heel mooi dansen met de sluier. Wat fijn dat je gelijk een eigen sluier hebt aangeschaft. Dat helpt zeker!

Reactie plaatsen