Gratis e-book, Lekker in je lijf dankzij buikdans
E-book buikdansDirect downloaden

Page content

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles. Ik ben Suzan, 47

jaar, statistisch onderzoeker van beroep. Ik heb natuurkunde gestudeerd en ben dus wetenschappelijk en exact ingesteld. In mijn werk zit ik de hele dag achter de computer en programmeer ik veel.


Toen ik jong was heb ik op ballet gezeten en jazz ballet en aerobics en zo. Later ben ik met mijn vriend gaan stijldansen. Ik ben ongeveer 15 jaar geleden in Zoetermeer begonnen met een cursus buikdans omdat je dat ook zonder partner kunt doen.

Een aantal techniekjes achter elkaar maakt nog geen dans

De cursus in Zoetermeer was erg leuk, ik was ook goed in de technieken en heb goed maatgevoel dus technisch ging het mij goed af. Ik vond het meest vervelende dat we in een groep samen moesten dansen en improviseren dat kon ik echt niet. Ik merkte dat ik iets belangrijks miste: een aantal techniekjes achter elkaar maakt nog geen dans.

Dat je aandacht in je rug moest stoppen

Mijn buikdans lerares destijds was een paar keer bij Sabouschka op workshop geweest en vertelde daarover. Ze had het over dat je aandacht in je rug moest stoppen. En dat je echt verschil ziet of iemand daar aandacht heeft zitten of niet.

Improviseren. loslaten en echt dansen

Ik was hierdoor gefascineerd en ging op de website van Sabouschka kijken. Daar herkende ik dat zij precies dat aan leerlingen leert wat ik niet kon, improviseren, loslaten en echt dansen. Ik nam de stap om mij voor de Utrecht cursus op te geven. Inmiddels is het al 12 jaar geleden dat ik bij haar op les ben gegaan. Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles bij Sabouschka.

Er ging een wereld voor me open

De eerste buikdans lessen kan ik me nog goed herinneren, er ging een wereld voor me open. Sabouschka kreeg mijn vertrouwen doordat ik merkte dat ze het steeds bij het juiste eind had. Ze ziet bijvoorbeeld echt of je aandacht in je enkels zit of niet. En iedere keer als je zelf vaag voelt dat iets lekker gaat dan ziet zij dat en krijg je een compliment. En ze geeft oefeningen die echt invloed hebben op je gevoel in de dans waardoor het dansen steeds vaker lekker gaat.

Haar buikdans lessen gaan ook nooit vervelen

Haar buikdans lessen gaan ook nooit vervelen, er zijn steeds andere aandachtspunten en ingangen. De warming up is echt super goed, hierdoor wordt je zacht en soepel en bewust van je houding en lichaam. Een aantal dagen na de les merk je dat nog steeds.

Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen leren

Door de buikdans lessen bij Sabouschka is er langzamerhand veel veranderd bij mij. Dansen is erg fijn geworden om te doen omdat de blokkades worden weggenomen van de censuur van onze hersenen. Bewegingen uit mijn lijf kunnen nu makkelijker zonder denken een weg vinden naar vrije expressie. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen leren.

Je durft wat meer en je bent wat opener

Waarschijnlijk werkt dit ook door in de rest van mijn dagelijks leven. Je durft wat meer en je bent wat opener dan vroeger. Bovendien is alleen al je houding beter en mooier. Het lijfelijke zelfbewustzijn werkt vast ook door in een betere uitstraling. Het gaat je trouwens ook opvallen bij anderen, het verschil in hoe mensen lopen is enorm.

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles bij Sabouschka

In de buikdans lessen doen we ook vaak aan groepsimprovisaties. Ik leerde dat het altijd goed komt met die improvisaties als je maar niets verwacht, flexibel bent en speelt met je eigen inbreng. Het leuke is dat dit ook in het dagelijks leven of het werk ontzettend fijn is om meer vertrouwen te hebben in groepsprocessen en de gang der dingen. Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles bij Sabouschka.

Eigenlijk zijn de buikdanslessen een kadootje voor je zeker in deze jachtige tijden

Ik zou zeker andere vrouwen het plezier gunnen om lekker te dansen en eens je lichaam en gevoel aandacht te geven in plaats van de al zo aanwezige hersenen. Er is altijd een goede sfeer in de groep, respect voor ieders eigenheid ongeacht het niveau of leeftijd en er is absoluut geen prestatiegerichtheid. Eigenlijk zijn de buikdans lessen een kadootje voor jezelf, zeker in deze jachtige tijden.

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles

Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles. Ik denk dat haar buikdans lessen voor iedereen geschikt zijn die ervoor open staat en op een of andere manier zin heeft in dansen.

Een individuele dans

Het voordeel van buikdans is dat het een improvisatie dans is en dat het een individuele dans is. Dat is uiteindelijk fijner om te doen dan de pasjes-dansen zoals stijldans, salsa, zumba of Afrikaanse dans.

Meer zelfvertrouwen, betere houding, onthaasting

En de manier zoals Sabouschka lesgeeft bij Pure Bellydance zal je de essentie van dansen geven waardoor dansen écht en mooi wordt plus nog veel bijkomende voordelen zoals meer zelfvertrouwen, betere houding, onthaasting etc. Zoiets is in Nederland vrij zeldzaam.

Groetjes,
Suzan

Herken jij hier iets in?

Herken jij hier iets in? Is er iets wat jij ook hebt geleerd in je dans of in je leven? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je ook meedoen

Wil je ook meedoen met de cursus maandelijkse workshops op de zondag middag  in Utrecht? Vanaf  22 januari 2017 beginnen wij weer. Klik hier voor meer informatie.

Deel deze blog met je vrienden op sociale media.

 

 

 

 

 

Comment Section

15 reacties op “Ik kreeg mijn gevoel terug dankzij buikdansles


Door Lieke op 25 november 2016

Dans en gevoel hebben alles met elkaar te maken. Hoe je je voelt zie je terug in de dans. Egyptische dans, met een breed scala aan muziek keuze, leent zich daar heel goed voor. Bij je gevoel komen en je emoties laten zien. Beide aspecten zijn voor mij van belang.


Door Sabouschka op 26 november 2016

Dat maakt Egyptische buikdans ook zo mooi.


Door Esther op 25 november 2016

Suzan, Wat mooi om je verhaal te lezen. Fijn dat je het deelt.
De foto erbij straalt vrijheid uit.
Ik vind het leuk om te spelen op de dansvloer en ook om jou daar te ontmoeten.
Dansen brengt me veel. Het zorgt dat ik mijn lichaam meer kan voelen en daarvan kan genieten.
Liefs, Esther.


Door Sabouschka op 26 november 2016

Dat klopt Esther, ik zie ook de vrijheid van Suzan’s expressie vanuit het hart.


Door Raya op 25 november 2016

Buikdansen is een kadootje dat je aan jezelf geeft….mooi omschreven, zo ervaar ik het buikdansen ook!


Door Sabouschka op 26 november 2016

Dat klopt Raya, buikdansen is een kadootje voor jezelf.


Door Riëtte op 25 november 2016

Jazeker herken ik dit ! Ik weet nog heel goed mijn eerste lessen bij Sabouschka, ik bleef huilen en stokstijf staan. Wat had ik een blokkades opgebouwd… Voorzichtig begon Sabouschka mij te aarden, naar de muziek te luisteren, mijn perfectionisme te minderen en me uit het denken te halen ! Tussendoor leerde ik ook nog mn knieen ontspannen te houden ipv altijd overstrekt te lopen.
De zin van Suzan > Dansen is erg fijn geworden om te doen omdat de blokkades worden weggenomen van de censuur van onze hersenen. Dit zinnetje slaat precies de spijker op zn kop ! Mijn laatste wens van twee maanden geleden, om meer mezelf te worden, zullen sommigen niet begrijpen. Maar als je altijd doet zoals anderen van je verwachten, ga je vanzelf een façade spelen.
Ik merkte in de lessen dat ik door de oefeningen steeds dichter bij mezelf kwam en me daar best goed bij voelde. Ik heb nog veel in te halen door mezelf steeds zo weg te schuiven, maar dat begint er aan te komen ! Dat is denk ik ook de reden dat ik bij het danspel altijd graag kies om de spiegel te spelen, want dat ben ik tenslotte gewend !

Liefs Riëtte X


Door Sabouschka op 26 november 2016

Dank je wel voor je openheid Riëtte. En ook daarvoor dat je wel alles aanpakt wat ik jou aanreik. Je gaat werkelijk met alle adviezen aan de slag. Met vallen en opstaan. Je geeft niet op. Dat is jouw geheim! Daardoor ontwikkel je zo snel.

Ik ben blij om te zien dat je steeds vaker zelf een beweging durft neer te zetten op een bepaald moment in de muziek. Daar geniet ik van. Dat is een enorme stap van je en je word er steeds beter in.

Nu durf je bij het samen buikdansen al dichterbij te komen of te blijven wanneer iemand anders dichtbij komt. De volgende stap is het inderdaad dat je de ander zo ver krijgt om jouw beweging met je mee te doen… eens uitproberen aanstaande woensdag?


Door Petra op 25 november 2016

Wat mooi geschreven Suzan en je dans altijd zo prachtig! Het is heel herkenbaar. Ik vind het heerlijk om te dansen vanuit gevoel en niet alleen maar allemaal pasjes uit het hoofd te leren. Wat ik ook zo mooi vind aan de lessen, Sabouscka gebruikt heel veel oorspronkelijke muziek waar ook heel veel gevoel in zit.


Door Sabouschka op 26 november 2016

Dank je wel Petra. Fijn dat je dat waardeert. Al die kleine dingen werken samen.


Door jacqueline op 13 december 2016

Wat en mooie verwoordingen! Het is zo essentieel om als mens letterlijk en figuurlijk je eigen beweging te voelen en te mogen volgen. Als we daar te weinig in bevestigd zijn als kind kan het zo moeilijk zijn te worden die je bent. Het voelen staat zo centraal in je lessen, Sabouschka, dat is heel krachtig! En machtig mooi om dat te zien van elkaar. Na de gemiste bevestiging van vroeger is het zo samen delen en dansen als een warm bad!


Door Sabouschka op 14 december 2016

Dank je wel voor wat je hier schrijft Jacqueline. Ik vind het zo belangrijk dat je eigen beweging kan voelen, volgen en afmaken. In dans krijg je op deze manier pas verfijning in je beweging. Dat is de meest belangrijke danstechniek. Dat is dan ook niet alleen voor buikdans zo maar voor elke soort van dans.

Het vormgeven aan je eigen dans helpt je ook om vorm te geven aan je eigen leven. Wat je in de dans hebt verworven werkt dan door naar je dagelijks leven. Dat is de extra waarde die je uit mijn buikdansles kunt halen.


Door Leni op 23 januari 2017

Wat leuk om dit allemaal te lezen, na mijn eerste hele middag buikdansen gisteren . En wat fijn om jou te zien dansen Suzan! Ik had je verhaal hier nog niet gelezen maar wat je schrijft, is wat ik zag. En ook veel sensualiteit. Samen dansen, ook met jou, en improviseren vond ik heerlijk om te doen. Je bent een voorbeeld in het dansen, net als de anderen. Wat ga ik veel leren! I love it!


Door Sabouschka- op 25 januari 2017

Wat fijn wat dat je zo geinspireert geraakt bent Leni. Te gek ook wat je hebt gezien bij Suzan. Suzan dat is een echte doorbraak die begint te beklijven.


Door Asala op 18 april 2017

Wat heb ik geleerd in de dans voor mijn leven is teveel om op te noemen. De eerste jaren op dansles bewoog ik voornamelijk vanuit mijn heupen. In de loop van der jaren durfde ik ook mijn armen redelijk zijwaarts te bewegen en nu afgelopen jaar oefen ik met beide armen omhoog te durven bewegen.

Bewegen vanuit het innerlijk is voor mij een langzaam maar mooi proces. Ik combineer dans met qi gong en ze vullen elkaar goed aan.

Door de groei van mijn zelfvertrouwen ( leren bewegen vanuit mijn innerlijk) heb ik geleerd om te mogen dansen vanuit mijn ziel. Maar ook het toelaten van mijn vrouwelijkheid en sensualiteit en daar trots op durven zijn. Passie in mijn leven durven toelaten en manifesteren.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.