Impromptu choreografieën in de buikdansles
22 november 2018 

Impromptu choreografieën in de buikdansles

Impromptu choreografieën in de buikdansles wat is dat?

Impromptu choreografieën maak je ter plekke. Je doet dit zonder nadenken. Daarom is dit ook zo bevrijdend voor je lijf.

Zonder na te denken?

Hoe kan dat een choreografie maken zonder na te denken? Het vergt wat oefening. Het is niet zo dat het allemaal vanzelf gaat in het begin. wel is het zo dat het steeds makkelijker word. Naarmate je meer geoefend bent gaat het op gegeven moment vanzelf. Op dat punt aangekomen wil je niet meer anders.

Impromptu choreografieën in de buikdansles

Impromptu choreografieën in de buikdansles dat oefenen wij elke keer. Hoe maak je een buikdans zonder na te denken? Door de muziek en bewegingen te kennen en je open te stellen voor wat komt. Maar hoe kan dat? En wat als je nog niet veel bewegingen kent? Herhaal dan die ene beweging die je wel kent. Probeer het eens. Buikdans eens vrij op je favoriete muziek. Grote kans is het dat dit je veel plezier geeft.

Je weet niet meer wat je deed

Maar vervelend is het wel dat je niet meer weet wat je deed. Echter hoef je het niet als vervelend te ervaren want het hoort erbij. Wanneer je een choreografie maakt vanuit improvisatie dan is het niet anders. Je moet daarom vaak meer oefenen dan wanneer je een choreografie bedenkt of leert van je docent. Op zich is dat niet erg. Het geeft je in elk geval veel plezier.

Probeer jouw bewegingen te onthouden

Naarmate je vaker op jouw lievelingsmuziek hebt gebuikdanst zal je opmerken dat je soms bewegingen herhaald. Je doet dit vrij zeker op bepaalde momenten van de muziek. Je hebt soms een riedeltje wat zich door het hele muzieknummer herhaalt.  Wanneer opmerkt dat je dan een bepaalde beweging maakt waarmee je door de ruimte zwiert probeer jouw beweging dan te onthouden.

Hoe onthoud je bewegingen

Je onthoud bewegingen op een bepaald moment van de muziek het beste wanneer je tot die ene beweging beperkt. Je kunt het ook omdraaien en de muzikale zin onthouden. Probeer dan bij deze muzikale zin steeds dezelfde bewegingen te maken. Laat jezelf voor de rest van de muziek dan wel vrij. Wanneer je op die ene muzikale zin jouw bewegingszin kunt onthouden ben je toe aan de volgende stap.

Wat is de volgende stap

De volgende stap is dat je een andere muzikale zin kiest waarbij je probeert op te merken welke beweging je in je vrije buikdans maakt. Waarschijnlijk zul je dat niet gelijk kunnen. Maar heb geduld. Oefening baart kunst.

Luister veel naar jouw gekozen muziek stuk

Luister veel naar jouw gekozen muziek. Doe dat tijdens huishoudelijke klusjes, in de auto, bij het wakker worden of net voordat je naar bed gaat. Kies ook momenten waarin je met volledige aandacht ernaar gaat luisteren. Lig lekker op een yogamat of op de bank of in je bed, sluit je ogen en luister. Probeer een volgende keer jezelf te zien buikdansen. Wie wet zie je op gegeven moment bepaalde bewegingen op bepaalde momenten in de muziek. Probeer te horen waar wat komt.

Filmen terwijl je improviseert

Je zou jezelf ook kunnen filmen terwijl je improviseert. Al weet je zelf niet meer wat je deed je camera laat het je wel zien. zo werkten wij al tijdens mijn studie moderne dans.  Buikdans topster Dina leert haar eigen choreografieën doordat haar manager haar filmt. Want ook zij maakt ter plekke haar buikdans choreografieën tijdens haar optredens.

Werken met een choreograaf

Wanneer je met een choreograaf werkt vanuit deze methode dan kan zij je erop wijzen wat je doet en wanneer. Vaak is je buikdans docent ook choreograaf. Ik heb als choreograaf geleerd om samen met mijn dansers choreografieën te maken. Ik zou door mij gemaakte choreografieën kunnen aanbieden. De kans is dan alleen wel groot dat je meer nadenkt en minder danst. Ik wil wel dat je veel buikdanst. Een open lichaam vrij van spanningen terwijl je buikdanst is voor mij een must. En dat je lekker je dagelijkse beslommeringen loslaat. Prestatiegericht zijn we al de hele dag. Het tegenwicht van prestatiegerichtheid is procesgericht leren.

Werken met een muzikant

Wanneer je met een muzikant werkt dan kan je door deze methode van het maken van impromptu choreografieën direct aan de slag.  Bekijk mijn buikdans hieronder samen met muzikant Sattar Al Saadi.

Wanneer je met een groep werkt kun je een achtergrond vormen en solo’s geven. De solo’s worden afgewisseld door buikdansen met een partner. Bekijk onze film:

Hieronder zie je een cross-over dans met elementen uit de moderne dans, buikdans en Flamenco. Deze dans heb ik samen met Sa’adia gemaakt. Wij werkten ook hier met een impromptu choreografie. Wij hebben momenten vast gezet vanuit improvisatie. Het was best spannend. Want wanneer je iets mist dan mis je de magie van de dans.  En dat wilden wij niet. Het is wel gelukt. Kijk zelf.

Hier zie je een kort overzicht van verschillende buikdans optredens van buikdanseressen die ik heb opgeleid. Het zijn allemaal impromptu choreografieën ter plekke ontstaan uit improvisatie. Dat betekent niet dat er niet geoefend werd. De buikdanseressen hebben zich juist wel goed voorbereid door veel naar de muziek  te luisteren en te oefenen.

Hoe vind je dat?

Hoe vind je het om lekker vrij te mogen buikdansen? Hoe maak je jouw eigen buikdans? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je ook meedoen

Wil je ook meedoen bij de buikdansles in Zaandam? Klik hier om je in te schrijven en voor meer informatie. Je kan ook les hebben in Amsterdam, Haarlem of Utrecht. Zaterdag 22 juni 2019 is onze volgende buikdans show deze keer in Zaandam. Safe the date.

Deel deze blog met je netwerk op Facebook, Twitter enz.

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Riëtte
Door

Riëtte

op 24 Nov 2018

Hi Sabouschka ! Wat leuk, al 4 jaar heb ik les van je, nadat we je in Kreta zagen dansen. Toen dacht ik dat wil ik ook leren ! Thuis doe ik regelmatig jouw oefeningen ik begon ook thuis vrij te dansen op jouw muziek en zelfs op andere muziek die ik leuk vind. In de beginjaren was ik bang en onzeker om mezelf te laten zien en ook daar heb je me overheen gekomen ! Ik ben je zo denkbaar voor alles wat je voor me gedaan hebt ! Liefs Riëtte XX

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Dec 2018

Dank je wel voor wat je schrijft Riëtte. Dat alles was niet mogelijk geweest zonder jouw openheid en vertrouwen in mijn leiding. En door je enorme toewijding en wilskracht.

Thera
Door

Thera

op 24 Nov 2018

Ik vind het heerlijk om vrij te dansen, om toe te staan om de beweging te volgen die je voelt. Daarnaast vind ik het ook fijn als Sabouschka nog wat techniek herhaalt, zodat ik me weer besef welke bewegingen bij de dans passen. En het leuke is,dat die techniek uitgebreid wordt met moeilijkere passen voor de gevorderde danseressen, maar dit terzijde. Vaak dansen op de muziek en de muziek kennen is belangrijk om tot een geimproviseerde dans te komen. In de les breken we de muziek soms in stukjes en dansen we deze stukjes voor elkaar. Door dit te doen leer je de muziek al iets beter kennen. Door de feedback die je krijgt, zou je al delen kunnen vastleggen. Een eigen dans maken gaat bij mij op gevoel en het gevoel dat een beweging in mijn lichaam goed voelt. Op dit moment ben ik echter meer bezig met improvisatie dan het vastleggen hiervan in een choreografie. De tips van Sabouschka kunnen mij wel helpen met laatstgenoemde..

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Dec 2018

Beste Thera, wat fijn dat je het proces waarmee wij buikdansen maken in de buikdansles zo helder uitlegt. Het gevoel van dat een beweging goed voelt in je lijf is de essentie. Zo buikdansen de vrouwen in de thuislanden van buikdans op feestjes van familie en vrienden. Het is daar een sociale dans die je samen danst.In het westen zijn wij geneigd om anderen te willen imponeren door de veelvoud aan verschillende bewegingen in een zo kort mogelijke tijd. Dat is exact omgekeerd. Ik zie daardoor veel mensen verkrampen. Er is dan ook geen gevoelsexpressie mogelijk. En dat is juist wel de essentie van het buikdansen samen met het visueel maken van de muziek.Dat is wel wat bij ons in de buikdansles gebeurd. Fijn dat je de weg ernaartoe zo helder uitlegt Thera.Tot snel! Sabouschka

Naz
Door

Naz

op 24 Nov 2018

Lieve Sabouschka, Dit is de reden voor mij geweest om bij jou de buikdanslessen te volgen!! Ik kan vrij blijven dansen en toch ook mijn kennis vergroten en mijn techniek verfijnen. Erg blij met de manier waarop jij les geeft. Bedankt weer voor deze leerzame post.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Dec 2018

Lieve Naz, Wat ontzettend fijn om te weten dat je bewust voor mijn lesmethode voor jouw buikdans opleiding hebt gekozen. Leuk dat je de weg beschrijft hoe je in mijn buikdansles verder leert en verfijnt zonder verlies van vrijheid van beweging en expressie. Tot snel! Groetjes, Sabouschka

Ine van Ameijde
Door

Ine van Ameijde

op 25 Nov 2018

Hi Sabouschka, Bedankt voor het laten zien van deze opnames en je uitleg erbij. Met veel plezier volg ik je lessen. Met vrij dansen heb ik niet zo veel moeite. Enige jaren geleden deed ik het al regelmatig. Met buikdansen erbij is het dansen voor mij extra leuk. Natuurlijk kan ik nog wel wat techniek gebruiken om wat meer te kunnen variëren. Ook ontdek ik dat het toepassen van nieuwe technieken of bewegingen heilzaam is voor mijn lichaam. Ik word er soepeler van. Als ik me stijf voel door de reuma en ik heb gedanst (ook thuis), kan ik er weer tegenaan. Wanneer ik een muziekstuk beter ken, wordt het voor mij gemakkelijker om met een groepje te dansen of op bepaalde momenten bepaalde bewegingen toe te passen (alleen of met elkaar) zodat er ook nog enig verband in zit als groep. Improvisatie maakt het dansen ook spannender. Je weet niet wat je ander gaat doen en je kunt er op reageren. Alleen maar dansen met een totaal vastgelegde choreografie zou ik op den duur als saai ervaren.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 01 Dec 2018

Wat ontzettend goed om te horen dat je soepeler word van mijn oefeningen en het buikdansen. Dat nieuwe bewegingen zelfs heilzaam voor je zijn.Vrij dansen is leuk en ook belangrijk. Met vrij buikdansen op de manier zoals je dat doet in mijn buikdansles in Haarlem verfijn je jouw beweging steeds verder. Ook je houding word steeds beter.* Je leert via het vrije buikdansen spanningen vanzelf weg te laten smelten. Dat kan via de voorafgaande oefeningen die je lichaam en geest optimaal voorbereiden. * =Ik zie houding ook als beweging omdat een werkelijk goede houding in beweging blijft.Afgelopen donderdag danste je zo veel soepeler. Niet dat je eerder niet soepel danste. Maar je buikdans kreeg een dimensie bij. Normaliter droeg je sandalen omdat je wegens de reuma niet op sokken of blote voeten kon lopen. Je had de week daarvoor op een dikke deken gestaan en je danste zonder sandalen op de vierkante meter. Je merkte het verschil in souplesse en kreeg van anderen tips om zooltjes voor sokken te kopen. Dat heb je gedaan.Het resultaat is dat je zonder sandalen buikdanste en zonder dat je op een deken hoefde te staan. Je danste opmerkelijk soepeler en mooier. Wow!!!!! Zo zie je maar weer wat voor een invloed de voeten hebben. Niet voor niets werd vroeger altijd geadviseerd om veel op blote voeten te lopen.Je vertelde mij dat je voeten sterker zijn geworden in dat jaar dat je bij mij bent komen buikdansen in Haarlem. Dat je weer kan lopen op sokken of blote voeten is nieuw. Ik ben er heel blij mee om dat te horen. Daar doe ik het voor.

Reactie plaatsen