Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt maar het niet is
23 september 2019 

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt maar het niet is

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is. Dat is het geheim van het oosten wat ik je ga verklappen.

Egyptische buikdans bewegingen zijn logisch opgebouwd. Het zijn een aantal bewegingsfamilies. Zodra je deze kent en de basis technieken beheerst kan je eindeloze variaties ontdekken. Dat tenminste dan wanneer je durft je verstand eens rust te geven. Wanneer je het even niet hoeft te begrijpen. Maar hoe leer je dan wanneer je het niet begrijpt? Lees dan verder.

Leren vanuit je verstand

Wij worden hier opgevoed dat je alleen maar dingen kan leren wanneer je ze ook begrijpt. Dat is schools leren oftewel leren vanuit het verstand. Je kan daarna benoemen wat je hebt geleerd. Dat is zeker zeer nuttig. Maar ook wel uitputtend wanneer je dat op alles in je leven toepast. Als mens ben je namelijk niet in je heelheid wanneer je alles met je verstand gaat doen.

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is. Techniek in buikdans lijkt moeilijk, maar is eigenlijk heel makkelijk. Tenminste, dan wanneer je ontspannen bent. Dan is je lichaam open is en je geest ontvankelijk. Dat is waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is.

Mindfulness

Mijn warming- ups openen je lichaam keer om keer. Het mindfulness aspect daarvan maakt dat je geest gericht is. En daardoor ontvankelijk wordt voor nieuwe informatie. Zodra je de basistechnieken onder de knie hebt kun je eindeloos ermee variëren.

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt maar het niet is

Leren vanuit je gevoel

Waarom techniek in buikdans moeilijk lijkt, maar het niet is. Wanneer je durft los te laten van het kunnen benoemen wat je doet of hebt gedaan opent een wereld voor je. Je gaat weer spelen. Spelen met wanneer en hoe je beweegt op de muziek. Ook welke delen van de muziek je gaat vertalen bepaal je zelf van moment tot moment. Dat vraagt in het begin durf. Maar wanneer je de smaak te pakken hebt dan wil je niet meer anders.

Het Arabisch tapijt

Ken je het Arabisch tapijt met eindeloze variaties op hetzelfde motief? Net zo is de traditionele Egyptische muziek. En zo is ook oosterse buikdans. Vanuit de basis technieken van de bewegingsfamilies hip-drop/ swing, Egyptian walk en side to side kun je eindeloos variëren. Neem daarbij nog de break, figure 8, het camel, de kenia en de scissors walk en je hebt het al bijna. En niet te vergeten allerlei soorten shimmies, shivers en shakes van zowel heupen, buik en schouders. Je kunt alles met elkaar combineren laag voor laag.

Onderschat de intelligentie van je lijf niet

Nu nog de durf om ermee te herhalen net zo lang als je daar zin in hebt. Pas dan komt variatie soms als een geschenk uit de hemel. Net zoals bij een Arabisch tapijt. Onderschat de intelligentie van je lijf niet. Danstechniek komt uit je lijf. Het verrast je op een dag door vanzelf in je buikdans te komen.

Variaties vanuit het klassieke ballet

Toegegeven heb je nog variaties uit het klassieke ballet zoals de arabesque en verschillende manieren van draaien en nog veel meer. Ook daarbij heb je weer eindeloze variaties. Er is niet een standaard zoals dat is bij het klassiek ballet. Je kunt je ook deze bewegingen eigen maken en er een eigen draai aan geven.  De arabesque en soortgelijke techniek wordt vooral gebruikt in klassieke buikdans en soms in baladi

Egyptische Sha’abi

Deze bewegingen hebben echter niets te zoeken bij de Egyptische sha’abi. Dat is de onderliggende volksdans. Dat is de basis van baladi en klassieke buikdans. Wanneer je net begint met buikdansen is het daarom goed om je te concentreren op eerder genoemde basis technieken. En daarop je denken eens los te laten terwijl je buikdanst. Je lichaam heeft namelijk ook een geheugen. En daar kan je feilloos op vertrouwen.

Wil je snel goed worden in buikdans

Wil je snel goed worden in buikdans oefen dan de basis technieken elke dag thuis. Net als iemand die een muziek instrument leert spelen. Zo voed je het geheugen van je lijf. Komt dan terug naar de buikdansles en durf het dan ook om de techniek eens los te laten.

Buikdansen vanuit de muziek

Wanneer je op techniek gericht blijft dan zul je nooit verder komen dan het samenstellen van technieken om bij een buikdans te komen. Dan kun je wel technische perfectie bereiken, maar dat heeft weinig te maken met de oorspronkelijke oosterse buikdans. Die leeft van de zachtheid van bewegen, de hoge muzikaliteit en ervan dat de persoonlijkheid van de buikdanseres zichtbaar is. Buikdansen vanuit de muziek maakt de muziek zichtbaar.

Zichtbaar maken van de muziek

Een goede buikdanseres maakt de muziek zichtbaar. Arabische en Egyptische muziek heeft vele lagen. Als mens zijnde heb je altijd te maken met geselecteerde waarneming.  Je mag van mij duiken in de muziek. Zie de muziek als de zee. Duik naar die laag die je het meest aanspreekt op het moment. Vertaal dan deze laag met je buikdans. Kies onbewust technieken die je makkelijk afgaan. Technieken die vanzelf komen. Hoe meer je thuis hebt geoefend, hoe meer keuze je krijgt zonder na te denken.

Moet je dan thuis oefenen om mee te doen aan de buikdanslessen

Je hoeft niet thuis te oefenen om mee te doen aan mijn buikdanslessen. Je zult ook wel goed worden wanneer je regelmatig komt buikdansen. En wanneer je dat ook langere tijd blijft doen. Maar soms heb ik een leerling die haast heeft. Iemand die graag snel goed wil worden. Voor haar geef ik de tip om de technieken dagelijks thuis even te oefenen. Want oefening baart kunst.

Wat helpt jou het meest met het buikdansen?

Wat helpt jou het meest bij het buikdansen? Welke tip vind je bijzonder waardevol? Of heb je nog een ander advies? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Wil je nog meedoen met de buikdansles in Amsterdam?

De buikdanslessen zijn in alle steden net begonnen. De buikdansles in Haarlem zit al vol. Maar in de buikdansles in Amsterdam is nog wel plek.

Samen buikdansen en plezier maken

Wij dansen deze lessenreeks van 10 lessen Egyptische sha’abi. Dat betekent ook dat we lekker veel samen buikdansen en plezier maken. Klik hier voor de praktische informatie en hoe je aan kan melden.

Buikdanslessen in Zaandam

Wil je nog meedoen met de buikdanslessen in Zaandam? Dat kan ook. Klik dan hier.

Vind je dit artikel waardevol? Deel hem dan met je netwerk op Facebook en What’sApp. Bedankt alvast.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam. Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw. Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Marcella
Door

Marcella

op 24 Sep 2019

In het begin is het altijd even wennen met techniek. Vooral bij strakke dans. Alleen doordat het bij buikdansen soepeler gaat en ik mij vrij voel bij buikdansen, gaat het veel makkelijker met de techniek. Tevens wordt het ook meer eigen, wat ik heel fijn vind. Door tijd te nemen voor techniek, maar er ook speels en eigen mee om te gaan wordt het makkelijker. Ik ben blij dat we dit ook zo in onze buikdans les doen. Op het oog lijkt het moeilijk, maar als we het doen is het makkelijk geleerd. Vooral ook in stapjes, wat Sabouschka goed kan!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 26 Sep 2019

Leuk om te horen dat het leren van danstechniek je makkelijker af gaat omdat je jezelf vrij voelt. Fijn dat je het waardeert dat we de tijd nemen voor de techniek zodat het je eigen kan worden. En dat je het speelse aspect fijn vind. Dank je wel voor je compliment!

Milou
Door

Milou

op 24 Sep 2019

Mijn gevoel bij de techiek wisselt nog heel erg. Bij de afgelopen show had ik in mijn rol het gevoel dat ik echt goed aan het worden was en kon varieren. Helaas heb ik dit nog niet als we iets nieuws leren. Dan wordt ik nog wel eens onzeker en heb ik het gevoel dat ik steeds terug val in hetzelfde. Ik vind het ook nog moeilijk om met andere groepen mee te doen, zo hadden Marcella en ik laatst een tribal workshop en dan voel ik mij heel erg een beginner. Voor mij helpt het om een rol aan te nemen en de muziek steeds opnieuw te luisteren. Ik ben nog zoekende naar hoe het komt dat ik mij tijdens de show (zoals in het gele pakje op de foto) dan wél zo zelfverzekerd in mijn techniek zit.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 26 Sep 2019

Door de rol duik je naar een ander aspect van je persoonlijkheid. Daardoor denk je niet meer na over techniek. Zo word je inderdaad echt goed. Je was erg blij met dat aspect van jezelf. Dat gaf je vleugels. Daardoor kon je ook meer variëren. Terugvallen in hetzelfde hoort er wel bij. Zelfs grootheden hebben dat. Een legende als Miles Davis had dat ook. Dat is dan wel in de jazzmuziek maar wat er gemeenschappelijk aan is is het laten ontstaan van muziek of dans vanuit het moment. Als mens zijnde heb je niet altijd inspiratie wanneer je danst. Dat is heel normaal. Dan val je even terug op dat wat je kent en goed kan. Niets mis mee. Totdat je weer inspiratie hebt. Wanneer je een tribal workshop doet dan leer je weer een nieuwe taal. Verschillende dansvormen zijn net talen. Al is tribal en buikdans dichter bij elkaar dan ballet zo is het toch een ander bewegingsidioom. Je zou het ook niet gek vinden om je als beginner te voelen wanneer je even een nieuwe taal probeert te leren toch? Al is het een taal zoals Duits wat dichtbij het Nederlands staat. Je overstijgt jezelf omdat je met het zichtbaar maken van de muziek bezig bent. Dan komt de danstechniek die je daarvoor nodig hebt uit je bodymemory. Je lichaam heeft namelijk een geheugen. Het lichaam is veel slimmer dan het verstand. Ja je bent heel mooi en zelfverzekerd op de foto in deze blog (in het geel).

Annemieke
Door

Annemieke

op 28 Sep 2019

Fijn weer zo'n blog die naadloos aansluit bij de afgelopen 1ste workshop sha’abi in Utrecht. Ik herken heel veel van wat je daar vertelde en aanbood. Persoonlijk vind ik de herhaling van bewegingen heerlijk in alle variaties. Juist dat ene momentje inspiratie met net even een twist brengt dan het verrassingselement in de dans. Ik voel de dans dan organisch ontstaan. Op die manier ben niet in mijn hoofd bezig met de vraag hoe kan ik mijn publiek nu weer verrassen. Hierdoor vind ik het op een of andere manier ook minder eng om voor te dansen. Wellicht door het vertrouwen dat ik heb gekregen in de bewegingen die er gewoon zijn.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Sep 2019

Wat fijn dat je het vertrouwen hebt gekregen dat de bewegingen er gewoon zijn. Jij danst zo ontzettend mooi nu Annemieke. Je hebt altijd al mooi gedanst maar nu nog mooier. Fijn wat je schrijft over de buikdans organisch laten ontstaan. En dat je niet meer bang bent om zichtbaar te zijn in je buikdans.

Claire
Door

Claire

op 29 Sep 2019

Goed uitgelegd, Sabouschka. Ik vind dat de warming-up oefeningen helpen om het lichaam te trainen. Door jouw correcties van onze houdingen leren wij de dansbewegingen juist te doen. Werken zonder spiegel helpt ook! Toen ik ballet lessen deed zag ik al mijn fouten en slechte timing en werd ik meer onzeker en onhandig. Ik stopte toen. Het vrije dansen in het kringspel is leuk en relaxt en leidt tot contact maken met elkaar. Soms 'spiegelen' wij elkaar tijdens de buikdanslessen en daar leer ik inspirerende bewegingen van de gevorderde danseressen. Ik dans al meer dan 16 jaar bij Sabouschka en het doet mij goed op verschillende niveaus. Dus ik blijf zo lang mogelijk.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 30 Sep 2019

Wat lief wat je schrijft Claire. Dank je wel voor de complimenten. Fijn dat je het waardeert dat ik correcties geef wat houding en beweging betreft. Leuk dat je uitlegt wat de nadelen van het gebruik van spiegels in een dansles kunnen zijn. Daarom gebruik ik bewust geen spiegels in de buikdans les. Dat zodat je de beweging voelt i.p.v erna kijkt.

Reactie plaatsen