Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen?
31 januari 2020 

Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen?

Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen? Je wordt wel degelijk soepel van het buikdansen. Maar niet alleen door het buikdansen. Er is meer voor nodig om de zachte tedere bewegingskwaliteit van echte buikdans te verkrijgen.

Wat is echte buikdans? Dat is buikdans welke d.m.v. gevoelde bewegingen de muziek vertaald. Daarvoor hoef je niet uit een van de thuislanden van de buikdans te komen. Alhoewel je dat wel helpt. Het helpt niet alleen maar omdat je de klanken kent. Veel belangrijker hierin is dat je dan al als kind bent begonnen te buikdansen. Je leert het op familie feestjes van je tante, moeder of oma.

Wat als je niet als kind al bent begonnen met buikdansen?

Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen? Wanneer je pas als volwassen vrouw begint met het buikdansen dan is een andere aanpak nodig om werkelijk zacht en soepel te worden. Verstandelijk buikdansen zal je daarbij niet helpen. Buikdansen door stappen te bedenken of bedachte stappen na te doen brengt je niet bij echte souplesse. Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen? Het is de combinatie van buikdans met ontspanningstechnieken  Je moet je verstand eens rust gunnen. Je verstand even loslaten. Hoe doe je dat?

Hoe doe je dat je verstand loslaten?

De beste manier is het om je lichaam te leren waarnemen. Op deze wijze kom je naar je gevoel. Je schakelt het in onze cultuur meest dominante visuele zintuig tijdelijk uit. Dat kan door in de buikdansles zonder spiegel te werken. Versterkt wordt dit echter nog door aanraking of door je ogen te sluiten.

Authentic movement

Eens per lessenreeks werken we in alle lesgroepen met authentic movement met uitzondering van de buikdansles in Zaandam. Dat is een vorm van bewegen waarbij je op zoek gaat naar je innerlijke bewegingsimpuls. Die mag je volgen. Je hebt de ogen dicht en een partner beschermd jou.

Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen?

Het warming – up wat eraan vooraf gaat maakt dat je weer voelt als een kind. Dan is lichaam en geest met elkaar in balans. Dat maakt je soepel. De ideale uitgaanspositie om je eigen bewegingsimpuls te volgen. Zo leer je authentiek  bewegen en buikdansen. In de buikdansles in Amsterdam doen we dat elke 9e les van de reeks, in Haarlem elke 5e en 9e les en in Utrecht elke 3e dansmiddag van de reeks.

Hands – on

Hands – on oefeningen met een partner is de meest effectieve manier om weer soepel te worden. Het effect word verdubbeld door de hands on te geven terwijl je beweegt. En verdrievoudigd wanneer je direct daarna gaat buikdansen. Dat betekent dat je eerst zelf gaat buikdansen  wanneer je de hands – on hebt ontvangen. Dat voordat je van rol verwisselt en zelf hands – on geeft.

Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen

Hands – on als voorbereiding voor een buikdans show

In mijn buikdansles in Zaandam geef ik elke les een half uur een choreografie voor de gevorderden. Met deze choreografie treden ze op in de show van 1 februari in Haarlem. Alhoewel ze vorige week de stappen al goed kenden en ook in de vrije momenten mooi dansten zo miste ik de samenhang. Afgelopen buikdansles in Zaandam zat de een vast in haar schouders en de ander in haar onderrug. Daardoor gaf ik een warming – up van ik hands-on. En zie zo er was opeens wel samenhang in de choreografie!

Effect van de hands – on ook bij een impromptu choreografie

In de buikdansles in Haarlem eergisteren gaf ik ook hands – on als warming – up. Aan het einde van de les hadden 2 dames een feed – back sessie waardoor ze hun dans voor de show aan iedereen lieten zien. Ik had hun eerder gevraagd hun choreografie los te laten en vanuit de muziek en vanuit het lijf te dansen. Vorige week deden ze het al prachtig maar misten nog de verbinding met elkaar. Gisteren na de hands- on sessie die ze met elkaar deden zaten er adembenemende momenten in hun samen dans. Wij als hele groep riepen het steeds uit als oooooh ooooh ooooh. Net zoals Egyptisch publiek wanneer het helemaal betoverd is.

Hands- on als warming-up gebruiken voor de show

Wordt je nou echt soepel door buikdans alleen? Dat is niet automatisch zo. Je wordt pas echt soepel en vloeibaar door de combinatie van hands- on  oefeningen met buikdans. Neem de kans om morgen jezelf voor te bereiden op je optreden in Haarlem door met elkaar nog eens de hands- on oefenging te doen.

Wat helpt jou om zacht en soepel te worden?

Wat helpt jou om zacht en soepel te worden? Deel het met elkaar. Schrijf onderaan in het kader.

Showtime Haarlem

Morgen is onze grote show. We zijn al een tijdje uitverkocht en de wachtlijst is geopend. Wanneer je geen kaart meer hebt kunnen krijgen zet dan alvast onze volgende voorstelling in je agenda. Dat is dan op 27 juni in het theater van FluXus in Zaandam. Safe the date. Wij hebben elk jaar nu 2 voorstellingen waarin buikdanseressen van alle steden meedoen. De ene keer is het in Haarlem en de andere keer in Zaandam.

Deel deze blog graag met je netwerk op Facebook en WhatsApp.

Groetjes,
Sabouschka

Over de schrijver
Wanneer je bij Sabouschka les komt nemen dan kom je eindelijk tot rust. Sabouschka combineert een energieke, creatieve geest met een mooie houding en een soepel lichaam.Zij studeerde af als uitvoerend danser en choreograaf. Haar afstudeerproject was een voorstelling die mensen wakker schudde en oproept tot respect van het anders zijn van elk individu. Sabouschka is doordrongen van de authenticiteit van Egyptische buikdans als kunst en zelfexpressie voor de unieke vrouw.Als danser en lichaamsgerichte therapeut weet zij als geen ander mensen in beweging te brengen, van binnen en van buiten. Met die ervaring kan zij met recht stellen dat ze jou als hoogopgeleide vrouw helpt om in alle dynamiek jouw innerlijke rust te vinden: innerlijke rust van waaruit jij weer in beweging en tot expressie komt.
Thera
Door

Thera

op 01 Feb 2020

We hebben een keer hands-on gedaan terwijl de ander in child-space houding zat. Eerst visueel kijken waar je je handen neer wilt leggen op de rug/nek van de ander. Eerst is contact maken belangrijk, dan ontspan je beter. Daarna de ruggegraat bewegen/masseren. Volgens mij voelde ik dat ik hierna beter in mijn lichaam zat. Ook de rust en aandacht hieromheen heeft me geholpen. Daarnaast word ik soepel door de inwerkoefeningen van Sabouschka, afgestemd op de dansbewegingen. Ik vind het fijn dat we langere tijd aan opwarmen besteden.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Feb 2020

Wat fijn dat je de oefening en het effect ervan even beschrijft Thera. Super leuk dat je de lange opwarm oefeningen waardeert. En dat je merkt dat je er soepel van wordt.

Annemieke
Door

Annemieke

op 01 Feb 2020

Net als Thera vind ik het ook fijn om een lange tijd bezig te zijn met opwarmen. Dit maakt de workshop in Utrecht zo veel mer dan alleen buikdansles. Je kunt echt de diepte in gaan. Wat me ook opvalt dat ik, ondanks dat ik in groep ben, mijzelf ook kan terugtrekken in mijn eigen cocon. Hierdoor kan ik mijn lijf echt meer voelen. Hoewel ook de ongemakken van mijn lichaam soms worden uitvergroot. Die vallen waarschijnlijk in het dagelijks leven door de drukte niet op, of ik negeer ze liever. Wanneer ik dan weer uit mijn cocon kom kan ik wel goed met mijn lichaam verbonden blijven. En als we gaan dansen is de verbondenheid met de groep groter. Aan alle danseressen die vanavond dansen: Succes!

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Feb 2020

Mooi dat je benoemd dat je terug kan trekken in jezelf tijdens de warming- up. Dat desondanks dat het een groepsles is.Dat klopt dat je door je lichaam meer te voelen ook de ongemakken voelt die je normaliter wegdrukt. Waarnemen wat als ongemak voelt is vaak onbalans. Het voelen ervan is de eerste stap tot hervinden van balans. En tot verdwijnen van de ongemakken.Fijn dat je goed met je lichaam verbonden kunt blijven wanneer je weer terug naar buiten komt. Dan neem je de ervaring mee.Dank je wel voor de goede wensen voor onze show! Het was onvergetelijk mooi. Iedereen was op haar best. Het publiek heeft genoten. Ook mensen die niet aan buikdans gewend zijn. Er was veel afwisseling.Het niveau is hoog.

Marcella
Door

Marcella

op 01 Feb 2020

Afgelopen week deden wij ook lay on hands en ik vond dat erg fijn. Het voelt daarna lichamelijk echt beter. Verder voel ik mij door buikdansen en de oefeningen echt soepeler, vooral omdat ik naast werken niet veel andere ruimte heb voor sport, als ik ook nog een sociaal leven wil. Dus buikdansen is daar heel fijn voor.

Sabouschka
Door

Sabouschka

op 02 Feb 2020

Fijn dat je lichamelijk echt beter voelt na de hands- on. Super dat je soepeler wordt door het buikdansen en de oefeningen zodat je niet naar de sportschool hoeft. Inderdaad zo hou je nog ruimte over voor een sociaal leven naast je werk.

Reactie plaatsen